Tirsdag morgen la solenergiselskapet Scatec frem tall for andre kvartal i år.

Kvartalsrapporten viser at selskapet hadde et proporsjonalt driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 517 millioner kroner i andre kvartal. Tallet for samme kvartal i fjor var 601 millioner kroner. Det var på forhånd ventet at dette tallet skulle havne på 511 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

– Vi rapporterte solide driftsresultater fra vår diversifiserte portefølje i løpet av andre kvartal, og kraftproduksjonen økte med syv prosent sammenlignet med fjoråret, sier Scatec-sjef Terje Pilskog i en børsmelding.

Omsetningen lå på like over 1,1 milliard kroner, opp fra én milliard kroner tilsvarende kvartal i fjor.

De ferske tallene fikk markedsaktørene til å sende Scatec-aksjen markant ned ved børsåpning, og på et tidspunkt falt aksjen mer enn fire prosent. Så snudde stemningen, ved 12-tiden tirsdag stiger aksjen over 2,5 prosent.

Peker på høy gjeld

Analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo i DNB Markets sier til DN at det ikke var noen overraskelser i kvartalsrapporten, men påpeker at det er verdt å merke seg hva slags innvirkning valutaeffektene kan få på tallene.

Selv har Scatec jekket opp sitt estimat for driftsresultat før avskrivninger for året med 150 millioner på grunn av valutaeffekter.

– Men valutaeffektene har en mye større innvirkning på selskapets netto gjeld, sier Brøndbo.

I kvartalsrapporten fremgår det at selskapet har en netto rentebærende gjeld på 17,2 milliarder kroner, dette er 1,5 milliarder mer enn hva gjelden lå på i tilsvarende kvartal i fjor. Brøndbo forteller at økningen er 12 prosent høyere enn ventet, noe hun mener danner grunnlag for at aksjen skal ned.

– Selv om ebitda-guiding for 2022 er noe høyere enn tidligere og utbyggingsaktiviteten virker å gå som planlagt, mener jeg aksjekursen bør ned i dag basert på dagens rapport på grunn av økningen i netto gjeld, sier Brøndbo.

I tillegg til høy gjeld kan også inflasjonen bli en utfordring for Scatec, ifølge DNB-analytikeren.

– Konstruksjonsaktiviteten går opp og det er positivt at selskapet etter en lang periode med begrenset organisk vekst endelig vokser igjen, men jeg er bekymret for hvorvidt den høye inflasjonen vil redusere lønnsomheten til veksten.

Tidligere denne måneden kunne Scatec annonsere at selskapet gjør sin største investering noensinne. Investeringen går til et prosjekt i Northern Cape Province i Sør-Afrika, og har en verdi på omkring 962 millioner dollar – eller 9,5 milliarder kroner.

Taper fortsatt penger

Scatec benytter seg av proporsjonale tall i sin regnskapsrapportering, ettersom disse har med seg resultatene fra datterselskaper. De konsoliderte tallene er i stor grad knyttet til selskapets kraftproduksjon.

Det konsoliderte regnskapet viser at resultatet før skatt minus 44 millioner kroner. Det er ned fra et resultat på 191 millioner kroner samme kvartal i fjor. Likevel reduserte Scatec tapet betraktelige fra første kvartal. Da lå tapet på én milliard kroner.

Tallene i resultatboksen under er hentet fra det konsoliderte regnskapet:

Omsetningsøkningen var hovedsakelig drevet av betydelig økt salg i Filippinene, et nytt solcelleanlegg i Argentina og valutaeffekter, heter det i rapporten. De skriver videre at dette delvis veier opp for lavere inntekter i Ukraina som følge av den russiske invasjonen.

Noen av disse faktorene bidro imidlertid til økte kostnader noe som resulterte i et svakere driftsresultat enn i fjor.

Ble rammet av krigen i Ukraina

Scatec utvikler, bygger, eier og drifter solkraftanlegg i store deler av verden, særlig i fremvoksende markeder. Flere av prosjektene ligger i Ukraina, så da Russland invaderte Ukraina, ble Scatec hardt rammet.

I første kvartal viste de konsoliderte tallene at selskapet hadde et underskudd før skatt på én milliard kroner av en omsetning på 724 millioner kroner.

Årsaken var store nedskrivninger. Bare på sine anlegg i Ukraina tok selskapet nedskrivninger på 770 millioner kroner i første kvartal. Samtidig satt solenergiselskapet av 87 millioner kroner til tap på sine fordringer i det krigsherjede landet.

I kvartalsrapporten skriver Scatec at det ikke har vært hendelser som har utvist ytterligere nedskrivninger i andre kvartal 2022. De melder at omtrent 95 prosent av kraftverkene i Ukraina er intakt. Likevel skriver selskapet at etterspørselen etter kraft er lavere, og at produksjonen blir begrenset etter etterspørselen.

Etter fremleggingen av første kvartalstall stupte Scatec-aksjen 17,62 prosent på Oslo Børs. Siden pristoppen i januar har Scatec-aksjen falt omkring 70 prosent.

Equinor har skapt verdier i år som nesten tilsvarer DNB og Telenor – til sammen dnPlus

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.