Koronakrise, rekordlav oljepris, milliardgjeld og politietterforskning i Brasil. Problemene har hopet seg opp for det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill det siste året.

Torsdag kunngjorde selskapet i en børsmelding at toppsjef Anton Dibowitz må gå på dagen. Finansdirektør Stuart Jackson tar over som ny konsernsjef med umiddelbar virkning. Dibowitz er amerikansk statsborger og har vært i selskapet siden 2007.

Han har vært konsernsjef siden juli 2017 og vil fungere som rådgiver frem til utgangen av første kvartal neste år, skriver selskapet i børsmeldingen.

Etter tre år måtte Anton Dibowitz gå på dagen som Seadrills konsernsjef.
Etter tre år måtte Anton Dibowitz gå på dagen som Seadrills konsernsjef. (Foto: Gorm K. Gaare)

Glen Ole Rødland er styreleder i riggselskapet. Han tar i bruk en fotballmetafor for å forklare hvorfor Dibowitz måtte gå av.

– Styret i et selskap har en tilsvarende rolle som treneren til et fotballag. Lagoppsettet og spillestrategi, som en planlegger med før en kamp, må settes opp for hver kamp avhengig av hvilken motstander en møter. Seadrill er i en helt annen situasjon nå enn selskapet var for ett eller to år siden. Kombinasjonen av covid-19, lav oljepris og redusert aktivitet fra oljeselskapenes side har ledet til at Seadrill må gjøre betydelige endringer for å styrke konkurransekraften. De viktigste prosessene nå er restruktureringen av balansen og en ny operative modell for selskapet hvor kostnadsbasen må ytterligere tilpasses markedsforholdene. Styret har derfor konkludert at vi behøvde å gjøre noen justeringer i lagoppsettet for Seadrill, skriver han i en epost.

– Dere er midt i en omfattende restruktureringsprosess. Skaper det ikke usikkerhet å bytte toppsjef akkurat nå?

– Nei, det tror jeg ikke. Stuart Jackson leder i dag restruktureringsprosessen av Seadrills balanse og det blir derfor ingen endring, skriver Rødland.

«Helt udramatisk»

På sitt beste var Seadrill et av børsens største selskaper med markedsverdi på over 130 milliarder kroner. Man trenger ikke gå lenger tilbake enn for to år siden da hver aksje ble handlet for 212 kroner aksjen og var en gullkalv i John Fredriksens forretningsimperium. Så startet marerittet.

I fjor sommer markerte John Fredriksen 75-års dagen med en storslått feiring på Aker Brygge. Utviklingen i Seadrill har derimot ikke vært noe å feire.
I fjor sommer markerte John Fredriksen 75-års dagen med en storslått feiring på Aker Brygge. Utviklingen i Seadrill har derimot ikke vært noe å feire. (Foto: Elin Høyland)

De siste årene har Fredriksen, Rødland og Dibowitz vært vitne til et vanvittig kursras. Torsdag ble aksjen handlet for 2,1 kroner. Markedsverdien har sunket 99 prosent til 212 millioner kroner.

Selskapet har en gjeld på 63 milliarder kroner. Likevel kom meldingen for to uker siden at det har fått rentefritak fra kreditorer, og har troen på å redde selskapet fra konkurs.

I eposten til DN skriver Rødland at oppsigelsen av Dibowitz var et initiativ fra styret.

– Men dette har vært en prosess over noe tid og begge parter er enige om løsningen. Vi ser derfor på denne utskiftning som helt udramatisk.

– På hvilke områder har Dibowitz levert og hvilke har han ikke levert?

– Anton har levert godt som leder av Seadrill og styret takker han for hans 12 år i Seadrill. Anton har hatt et spesielt fokus på kunder og marked og har bidratt til å etablere Seadrill som en betydelig og anerkjent drillingoperatør i markedet. Selskapet skal fortsatt levere et godt produkt til våre kunder, høy oppetid, sikker operasjon og konkurransedyktige rater, men vi trenger nå en annen type toppleder. Styret mener at Stuart Jackson har den erfaringen og egenskapene som styret ønsker for å ha suksess i neste fase av utviklingen av Seadrill, skriver Rødland i eposten.

DN har forsøkt å få en kommentar fra Anton Dibowitz uten å lykkes.

Etterforskes i Brasil

I forrige uke kom meldingen om at statsadvokaten i Brasil etterforsker et datterselskap av Seadrill og malaysiske Sapura for bestikkelser på nesten 400 millioner kroner.

– Seadrill samarbeider helt og fullt med den pågående etterforskningen, sto det i en børsmelding fra selskapet.

Senere kunne DN melde at tidligere konserndirektør Eduardo Antonello i Seadrill var mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i saken. Han er i dag en tett støttespiller av Tor Olav Trøim, John Fredriksens tidligere høyre hånd.

Styreleder Rødland sier at Dibowitz' avgang ikke har noen sammenheng med etterforskningen i Brasil.

Gode og dårlige dager

Rødland var tidligere Øystein Stray Spetalens høyre hånd. Nå jobber han som selvstendig investor og styreproff, og er John Fredriksens våpendrager i Seadrill. Fredriksen har en eierandel i selskapet på 27,19 prosent verdt 57 millioner kroner.

– Bransjen kan teoretisk overleve, men lønnsomheten blir lav meget lenge, sa Rødland for to uker siden da restruktureringsplanen ble kjent.

Han fortalte da at han ser for seg at Seadrill slår seg sammen med andre selskaper gjennom fusjoner og oppkjøp i løpet av den neste tiden.

Nå beskriver han situasjonen selskapet står i slik:

– Et styre og en ledelse må kunne håndtere gode og dårlige dager. Det vi gjør er kun en jobb og jobben er å gjøre det beste utav de ressursene og mulighetene en har. Markedet, olje pris, covid-19 og politikk og andre eksterne faktorer kan vi ikke gjøre noe med. Det vi kan gjøre noe med er vår egen strategi inkludert kostnader, operasjonsmodellen, samarbeidet med våre långivere om tilpassinger av balansen og se på mulige konsolideringer med våre konkurrenter for å bedre utsiktene til lønnsom drift. Til tross for utfordrende tider er det god stemning i organisasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.