John Fredriksens riggkjempe Seadrill tror det vil være nødvendig med betydelige ytterligere endringer i låneavtalene med bankene for å få inn ny kapital, fremgår det av kvartalsrapporten tirsdag. 

"Tilbakemeldinger fra enkelte interesseholdere og mulige nye finansieringskilder indikerer også at en omfattende og omforent avtale trolig vil kreve konvertering av våre obligasjoner til egenkapital. I så fall, vil en ny kapitalinnhenting og medfølgende gjeldskonvertering trolig medføre betydelig utvanning av dagens aksjonærer og mulige tap for andre finansielle interesseholdere", skriver selskapet.

Det kriserammede riggselskapet understreker at samtalene fortsetter, der John Fredriksens Hemen Holding deltar. Det gjør også rådgivere for obligasjonseierne.

- Gitt timingen vil det være utfordrende for selskapet å fullføre en omforent avtale innen 30. april 2017, som er forfallet for lånefasiliteten på "West Eminence", og også en milepæl under bankavtalene som ble inngått i april 2016, skriver styret i rapporten.

Seadrill advarer derfor om at det kanskje ikke får til en forlengelse som alle partene vil akseptere, og gjentar at Seadrill derfor forbereder alternative planer, herunder å søke om såkalt chapter 11-konkursbeskyttelse.

Vil ut av Archer-garanti

Seadrill har i dag en finansiell garanti på 278 millioner dollar til det tidligere utskilte brønntjenesteselskapet Archer, samt 146 millioner dollar i lån. 

Seadrill har forsøkt å komme seg ut av garantien mot å betale 10 prosent av den pålydende verdien på garantien, samt å konvertere lånet til et nytt 45 millioner dollars konvertibelt lån med mulighet for konvertering til aksjer.

 "Selskapet er i konstruktive samtaler med Archer og dets långivere", heter det i rapporten.

Overskygger tallene

Fjerdekvartalsresultatet fra Seadrill ser ikke pent ut. Få bryr seg i sluttspurten av gjeldsforhandlingene.

Tirsdag morgen kunngjorde omsider Seadrill fjerdekvartaltall som viser et resultat før skatt på 137 millioner dollar etter en omsetning på 667 millioner dollar.

På forhånd hadde aksjeanalytikerne i snitt ventet at tallene skulle være på henholdsvis 145 og 661 millioner dollar. Det kommer frem av en oversikt SME Direkt hentet inn for TDN Finans blant fire analytikere.

Driftsinntektene falt med rundt 30 prosent på årsbasis fra 2015 til 2016, og ventes å falle ytterligere 40 prosent i et svakt marked for utleie av borerigger de neste to årene. 

- Det kommer til å være lite fokus på tallene, som det også har det vært de forrige kvartalene, sier Swedbank-analytiker Magnus Olsvik. 

Det er nemlig langt viktigere ting som foregår i John Fredriksens riggselskap for tiden. Selskapet prøver å få långiverne til å jenke på kravene før neste låneforfall 30. april. Selskapet har så langt slitt med å få støtte til sin refinansieringsplan, som innebærer at flere låneforfall skal skyves opptil fem år frem i tid mot at en milliard dollar i frisk risikokapital tilføres. 

Selskapets ledelse vil holde en telefonkonferanse med analytikerne klokken 18 norsk tid tirsdag. 

- Alle som leser rapporten, vil nilese detaljene for å se om det står noe der, men jeg vet ikke om en skal forvente så mye nytt i forbindelse med restruktureringen, sier Olsvik. 

Truer med konkurs

Riggselskapet har gjentatte ganger truet gjenstridige långivere om at alternativet er å søke konkursbeskyttelse etter amerikansk rett, såkalt chapter 11. 

– Det er tre interessenter i denne restruktureringen: banker, obligasjonseiere og de som skal investere friske penger. Hvis en av de partene ikke er klare til å bli enige innen 30. april har vi en «tough situation», sa Seadrill-sjef Per Wullf til DN sist uke. 

Olsvik i Swedbank mener konkurstrusselen er reell, men at partene nok har bedre tid enn Seadrill gir uttrykk for. 

- Som jeg ser det, er ikke nødvendigvis 30. april den ultimate deadline. Seadrill har fått utsatt låneforfallet en gang allerede, og jeg vil tippe de kan utsette en gang til, kanskje helt til september, da det kommer et stort låneforfall på 850 millioner dollar, sier aksjeanalytikeren. 

Skjønner ikke prisingen

Få selskaper i oljebransjen er hardere rammet av oljenedturen enn Seadrill, et selskap med svært høy gjeldsgrad og et offensivt byggeprogram for nye borerigger. Til sammen sitter selskapet med 116 milliarder kroner i gjeld og forpliktelser, fremkommer det av refinaniseringsplanen fra januar. 

Få tror at selskapet er i stand til å holde kreditorene skadesløse. Usikret obligasjonsgjeld handles derfor til under halvparten av pålydende verdi i annenhåndsmarkedet. 

Aksjonærene kommer som kjent aller sist i køen når verdiene skal fordeles. Likevel har Seadrill den siste måneden ligget stødig med en markedsverdi på drøyt åtte milliarder kroner på Oslo Børs.

- Det er vanskelig å forstå hvorfor Seadrill fortsatt har en markedsverdi på en milliard dollar. Det er vanskelig å forstå at eksisterende aksjonærer skal ende opp med så mye i andre enden av vaskemaskinen, sier Olsvik. 

Han spekulerer på grunnen. 

- Det er kanskje noen ønsker å komme seg inn på aksjonærsiden og få inngang der, hvis restruktureringsløsningen innebærer en rettet emisjon mot eksisterende aksjonærer, sier han. 

Selv anbefaler han salg av aksjen, og mener den er verdt fem kroner, mot nær 17 kroner på Børsen mandag ettermiddag. Alle analytikerne som har gitt anbefaling på Seadrill-aksjen, anbefaler salg, ifølge TDN Finans. 

Forsinket presentasjon

Seadrill skulle egentlig presentert fjerdekvartalstallene torsdag i forrige uke, men utsatte fremleggelsen for å være i tråd med amerikanske regnskapsregler. Selskapet opplyste da at justeringene ville øke egenkapitalen med 100–150 millioner dollar for 2015 og 20–60 millioner dollar for tredje kvartal 2016. Dette skulle ikke ha noen låneeffekter. 

- Seadrill sa utsettelsen hadde med regnskapsmessige forhold å gjøre, knyttet til valuta og rentesikring. En skal ikke lese noe ut av det nødvendigvis, sier Olsvik. 

Det mest interessante med dagens tall er oppdateringen på kostnadskuttene i selskapet, mener han. 

- En vil se på kostnadsutviklingen, om den kommer ned i tråd med andre riggselskaper.

Positive takter

Seadrill melder om et tøft og konkurranseutsatt riggmarked i det korte og mellomlange bildet. På den annen side, later langsiktige ledende indikatorer å bevege seg i riktig retning, påpeker selskapet i rapporten. 

"Mens lete- og produksjonsinvesteringene ventes å falle igjen i 2017, viser nylige oljetellinger enn mindre reduksjon enn tidligere antatt og investeringsøkninger ventes fortsatt for hvert påfølgende år i perioden 2018-2020", heter det.

Seadrill venter et driftsresultat på 50 millioner dollar i første kvarta 2017, og et driftsresultat før avskrivninger, renter og skatt (ebitda) på 250 millioner dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her skjer Oscar-tabben
Mens folkene bak filmmusikalen "La La Land" var i gang med takketalen for beste film-Oscar, fikk de vite at den egentlige vinneren var "Moonlight".
02:25
Publisert:
Se trailer: «La La Land»
Retro. «La La Land» er sukkertøy og romantisering av enklere tider, og du verden så lett det er å la seg forføre. Her er Emma Stone og Ryan Gosling i aksjon.
01:22
Publisert: