New Yorks finansinspeksjon, Department of Financial Services (DSF), vil ha flere svar fra nordiske banker etter mistanke om de skal ha blitt villedet av Swedbank om bankens rolle opp mot hvitvaskingsskandalen i Danske Bank.

Nå skal også Nordea og SEB ha blitt bedt om mer detaljert informasjon, ifølge Bloomberg News.

Bakteppet er avsløringene i kjølvannet av de såkalte «Panama Papers» i 2016, der utallige fortrolige dokumenter tilhørende advokatfirmaet Mossack Fonseca ble lekket.

Dokumentene satt myndighetene i flere land på sporet av omfattende hvitvasking, deriblant i Baltikum tilknyttet Danske Banks virksomhet i Estland (se faktaboks).

Nylig avslørte den svenske kringkasteren SVT tilsvarende forhold i Swedbank, og koblinger mot Danske Bank (se faktaboks).

Bedt om flere svar

DSF har sendt ut brev til banker verden rundt, blant dem Swedbank, og spurt om de hadde kunder med bånd til Mossack Fonseca.

Den norske storbanken DNB skal ikke være blant disse, ifølge banken.

DNB har per torsdag ikke blitt kontaktet av den amerikanske finansmyndigheten, opplyser informasjonsdirektør Even Westerveld til DN.

Informasjonsdirektør Even Westerveld, DNB.
Informasjonsdirektør Even Westerveld, DNB. (Foto: Nicklas Knudsen)

- Så vidt jeg vet ble vi ikke kontaktet av amerikanske myndigheter om dette. Jeg har heller ikke hørt om noen nye forespørsler nå, sier Westerveld.

Onsdag ble det kjent at DSF mener seg villedet av svarene fra Swedbank, ifølge SVT. Torsdag fikk Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen sparken etter å ha bagatellisert bankens eksponering mot hvitvaskingsskandalen.

Brevene til DSF gikk ut til Nordea og SEB samme dag, ifølge Bloomberg, som viser til nærstående kilder.

Det er imidlertid ingen indikasjon på at hverken Nordea eller SEB er gjenstand for etterforskning, men innholdet i brevene antyder at DSF ikke er tilfreds med svarene som ble gitt på en tilsvarende forespørsel i februar, ifølge samme kilde.

Samarbeider

En talsperson for Nordea opplyser at banken samarbeider fullt ut med myndighetene i alle land der banken har virksomhet, ifølge Bloomberg.

Kommunikasjonsdirektør Frank Hojem i SEB påpeker overfor DN at banken har løpende kontakt med tilsynsmyndighetene i de markedene som SEB opererer i.

- Det er en helt normal del av vår løpende virksomhet. Vi samarbeider alltid i full transparens og deler den informasjonen som myndighetene etterspør, sier Hojem til DN.

SEB-sjef Johan Torgeby uttalte tidligere denne uken at banken ikke hadde funnet noe tegn til at «vi systematisk er blitt brukt til hvitvasking», ifølge Bloomberg.

Konsernsjef Johan Torgeby i SEB
Konsernsjef Johan Torgeby i SEB (Foto: Pontus Lundahl/TT/NTB Scanpix)

Samtidig understreker han at man aldri kan gi noen garanti for at man er blitt gjenstand for kriminell finansiell virksomhet eller hvitvasking.

Nye forbindelser

Avsløringene om at Danske Banks virksomhet i Estland skal ha hjulpet å sluse store deler av 200 milliarder euro inn i vestlige banker, primært russiske penger, har satt søkelys på flere banker i regionen.

Mens DSFs brev til bankene i februar fokuserte på Mossack Fonseca, skal brevene som gikk ut torsdag også dreie seg om forholdet til FBME Bank Ltd, med virksomhet i Kypros og Tanzania, ifølge Bloomberg.

Banken ble utestengt fra det amerikanske finanssystemet i 2017, og deretter stengt ned.

I tillegg til disse forholdene har Nordea og SEB blitt bedt om informasjon knyttet til transaksjoner med moldovske Moldindconbank, latviske Trasta Komercbanka, og den privateide ABLV Bank i Riga, som stengte ned i 2018 etter at USA sanksjonerte mot banken for å ha forretninger med Nord-Korea, ifølge Bloomberg.

DFS har også spurt om relasjoner til Ukio Bankas i Litauen, som er blitt koblet til en hvitvaskingskandale i Russland kjent som «Troika-vaskeriet».

Global slagkraft

Selv om DFS kun har myndighet over banker med lisens utstedt av delstaten New York, er mange globale bankers dollar-oppgjørssentraler lokalisert i New York City. Dermed har DFS i praksis global reguleringsmyndighet, påpeker Bloomberg.

Uroen knyttet til hvitvaskingsskandalen har satt de nordiske bankene under press på børsen.

Handelen i Swedbank-aksjen ble torsdag pauset før nyheten om Bonnesens avgang, og var før det ned 25 prosent hittil i år. Da handelen ble åpnet falt aksjen seks prosent, etter å ha vært ned 3,7 prosent før handelsstoppen. Aksjen sluttet ned nær åtte prosent torsdag, og er ned 33 prosent hittil i 2019.

Nordea var ned 2,6 prosent torsdag etter å ha falt dagen i forveien. Både Swedbank og Nordea er kraftig ned fredag, men store deler skyldes utbytte for 2018.

SEB er også hardt rammet og faller videre på Stockholmsbørsen fredag, der aksjen er ned 2,4 prosent etter å ha falt rundt syv prosent hver av foregående to handelsdager.

Det utraderer også årets oppgang, der SEB nå er ned rundt 7,5 prosent hittil i år.

S&P Global ratings venter å holde sine ratinger på nordiske banker stort sett uendret i 2019, men ser risiko fra rask vekst og hvitvasking, heter det i en oppdatering fra ratingbyrået fredag, ifølge TDN Direkt.

Press på ratingene er for øyeblikket begrenset, men kan oppstå for banker som i deres øyne følger "en aggressiv vekststrategi i nisjesegmenter". Ratingpress kan også utvikle seg fra den finansielle og omdømmemessige effekten av de pågående hvitvaskingsetterforskningene, skriver byrået.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.