Cosmetic Group, selskapet bak kosmetikkjedene Vita og Loco, har levert konkursbegjæring til Oslo Byfogdembete, ifølge en pressemelding mandag.

300 ansatte og 207 franchisetagere rammes av konkursen.

«Varehandelen i Norge er i rask endring, og kosmetikkjedene Vita og Loco har opplevd svakere vekst og fallende lønnsomhet. Cosmetic Group har jobbet iherdig for å snu trenden og øke konkurransekraften», heter det i meldingen.

Det vil være opp til bostyrer å avklare videre drift av butikkene.

Vita og Loco skriver på sine nettsider at muligheten for å handle via nett er midlertidig ute av drift som følge av konkursbegjæringen.

– Jobbet intensivt for å snu utviklingen

I fjor høst kom Kristina Johansson inn som ny administrerende direktør i Cosmetic Group for å puste nytt liv i Vita. I forbindelse med konkursmeldingen mandag sier hun at bransjen er påvirket av økt konkurranse både for netthandel og lavpriskjeder. Etter Johansson tok over som toppsjef har hun etablert lavpriskonseptet Loco og satset hardere på netthandel og digitalisering.

– Det handler om å overleve. I dagens marked er det ikke mulig å fortsette som før. Konseptet vårt har vært utydelig. Kundene har ikke forstått hva vi står for, sa Johansson til DN i august.

Selv om ledelsen, styret, eiere og långiver har arbeidet med ulike alternativer for å redde selskapet, har det ikke ført frem.

– Hele organisasjonen har jobbet intensivt for å snu utviklingen, men nå må vi dessverre konstatere at vi ikke fikk det til i tide. Store omstillingsprosesser er kapital- og tidkrevende. Når markedskreftene i tillegg jobber imot oss, blir det vanskelig å lykkes, sier hun i en melding.

Rammer 207 Vita-butikker

Cosmetic Group eies av det private oppkjøpsfondet FSN (60 prosent) og Norgesgruppen (40 prosent).

Selskapet hadde i fjor en flat salgsutvikling på 1,2 milliarder kroner sammenlignet med 2017, mens driftsresultatet ble halvert fra 104 millioner kroner til 54 millioner kroner i samme periode.

«Styret i Cosmetic Group as har nå konkludert med at forutsetningene for videre drift ikke lenger er tilstede. Dette vil berøre kjedene Vita og Loco, med 300 ansatte ved hovedkontoret i Oslo og logistikkvirksomheten i Mjøndalen, samt i de 23 egeneide Loco-butikkene. I tillegg rammes driften i 207 franchisedrevne Vita-butikker i hele Norge med i alt 1000 ansatte. Cosmetic Group as hadde i 2018 en omsetning på 1,35 milliarder kroner», skriver selskapet i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.