Mandag klokken 15.00 norsk tid annonserte president Joe Biden at han nominerer nåværende sentralbanksjef Jerome Powell til en ny periode i sjefsjobben.

Powells inneværende periode løper frem til februar. Powell, som under koronakrisen har merket seg som en tilhenger av store støttekjøp i markedet, har hele veien vært favoritt til å få fortsette i jobben.

Han ble nominert til rentekomiteen i Fed av daværende president Barack Obama i 2011, og valt av president Donald Trump som ny sentralbanksjef seks år senere. Han tok over som sentralbanksjef i februar 2018.

Må håndtere prisveksten

Powell må nå godkjennes av Senatet. Det er regnet som en formalitet, ettersom den selverklærte republikaneren nyter støtte i begge partier.

Hans fremste jobb i perioden som kommer blir å håndtere den stigende inflasjonen i USA.

I år har gjenåpning av samfunnet og høyere etterspørsel, kombinert med flaskehalser i forsyningskjeder, ført til kraftig prisvekst og frykt for overoppheting av økonomien.

Sentralbanken har kjøpt statsobligasjoner og andre statlige rentepapirer for 120 milliarder dollar i måneden siden juni i fjor i såkalte «kvantitative lettelser» for å støtte økonomien, og programmet har bidratt til at amerikanske aksjer har fortsatt å stige til rekordnivåer i år.

Fra og med november trappes dette ned med 15 milliarder dollar i måneden i november og desember, og lignende reduksjoner vil trolig kunne gjøres fremover. Powell kuttet renten til null under koronakrisen i mars i fjor – og en første renteheving er ventet neste høst.

Lael Brainard blir ny visesentralbanksjef.
Lael Brainard blir ny visesentralbanksjef. (Foto: Brian Snyder)

Ny visesentralbanksjef

Den fremste kandidaten ved siden av Powell har vært Lael Brainard.

Brainard regnes som mer «duete», det vil si mindre opptatt av å stramme inn på økonomiske støttetiltak. Brainard blir nå nominert av Biden til visesentralbanksjef.

I en uttalelse skriver president Biden at duoen Powell og Brainard har styrt amerikansk økonomi til store fremskritt de siste ti månedene, og sørget for å få amerikanere i jobb og få økonomien i gang trass i koronakrisen.

– Powell og dr. Brainard har bidratt til å styre oss gjennom den verste nedturen i moderne amerikansk historie og fått oss på bedringens vei, skriver Biden i en uttalelse.

Presidenten skriver videre at han har full tillit til at Powell og Brainard vil sørge for å holde inflasjonen lav, prisene stabile og sørge for flere i jobb for å styrke amerikansk økonomi fremover.

– Hvis vi vil fortsette å bygge på den økonomiske suksessen vi har hatt dette året, er det grunnleggende at vi har stabilitet og uavhengighet i sentralbanken, skriver Biden og legger til at han har full tillit til at Powell og Brainard vil utøve det sterke lederskapet som trengs fremover.

En halvtime etter at nominasjonene ble kjent, åpnet Wall Streets samleindeks S&P 500 opp 0,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.