Awilhelmsen har solgt syv millioner aksjer i Royal Caribbean Cruises. Av dette har RCCL kjøpt tilbake 3,5 millioner aksjer, mens like mange aksjer er solgt til amerikanske Barclays Capital.

I en børsmelding tirsdag morgen opplyses det at prisen var 67,45 dollar per aksje. På dollarkurs 6,82 tilsvarer det 460 kroner per aksje, i alt 3,22 milliarder kroner.

- Dette er en ren allokering av kapital, sier Awilhelmsen-gruppens konsern sjef Sigurd E. Thorvildsen i en kommentar til nattens storsalg i RCCL-aksjen.

Den familieeide rederi- og investeringsgruppen Awilhelmsen i Oslo har solgt cirka 16,6 prosent av sin aksjepost i cruisekjempen for 3,2 milliarder kroner.

Stor tro på selskapet

Thorvildsen viser til at Awilhelmsen fortsatt eier 35 millioner RCCL-aksjer og er cruiseselskapets største aksjonær.

- Vi har sterk tro på RCCL fremover. Selskapet drives meget godt. Og fallende energipriser vil jo bidra positivt for selskapet, både ved at bunkerskostnadene reduseres og ved at konsumentene generelt får lavere kostnader og dermed blant annet annet kan bruke mer på ferie og fritid.

Investeringen i RCCL har vært gull verd for Awilhelmsen. Det gode resultatet ifjor på 1,5 milliarder kroner før skatt var i hovedsak takket være cruise-investeringen.  Siden oktober ifjor har RCL-aksjen steget rundt 100 prosent.

Ikke første gang

Det er ikke første gang Awilhelmsen letter seg i RCCL, cruiserederiet som rederbrødrene Arne og Gjert Wilhelmsen var med på å etablere i 1968.

For fire år siden solgte Arne og Gjert Wilhelmsen privat en million RCCL-aksjer. Det ble forklart blant annet med behov for midler til å betale formuesskatt. Men i november 2010 var kursen lavere, slik at transaksjonen den gangen innbragte cirka 230 millioner kroner.

- Salget har ikke noe å si for det langsiktige eierskapet som Awilhelmsen har i cruiserederiet. Det er Arne Wilhelmsen og Gjert Wilhelmsen som eier aksjene som nå avhendes. Det gjør de blant annet fordi de må finansiere formuesskatten, sa gruppens konsernsjef Sigurd E. Thorvildsen den gangen.

Historisk har RCCL-kursen svingt mye. Før nattens nedsalg var de to familiegrenenes aksjepost i cruiserederiet verdt nærmere 19,5 milliarder kroner. Da aksjekursen bunnet ut på 49 kroner i kjølvannet av finanskrisen, var markedsverdien drøye to milliarder kroner

Igår ble RCCL-aksjen omsatt til kurser varierende mellom 456,50 og 468,50  kroner på Oslo Børs. Ved børsslutt var rederiet priset til nær 98,5 milliarder kroner.

Spennende muligheter

- Hva skal pengene som nå frigjøres brukes til?

- Vi ser spennende muligheter i eiendomsvirksomheten  vår i regi av selskapet  Linstow både i Baltikum og i Norge og innenfor shipping- og offshorevirksomheten, sier Thorvildsen.

Gunstig for RCL

RCCL finansierer aksjetilbakekjøpet med tilgjengelige kontanter.

- Styret og ledelsen har tro på den langsiktige styrken og lønnsomheten til selskapet. Vi mener dette er en opportunistisk tilbakekjøpstransaksjon, som med bruk av tilgjengelige kontanter er innvannende i resultat pr aksje, og er gunstig for alle aksjonærene i RCL, sier styreformann og konsernsjef Richard D. Fain i RCCL, ifølge TDN Finans.

Royal Carribean Cruises, RCCL, er verdens nest største cruiserederi etter Carnival Corp. I tredje kvartal seilte selskapet inn et driftsresultat på 529,5 millioner, mot 444 millioner dollar på samme tid ifjor. Bookingen for neste år er bedre enn den var forrige høst både når det gjelder volum og pris.

RCCL-skipene tjener best på seilinger i Europa og Kina, mens cruise i Karibia preges av sterk konkurranse og rabatterte priser. Her venter konsernsjef Richard D. Fain at markedet skal bedre seg neste vår.

Les også: Tøff dragkamp om superfelt dnPlus

Han kan bruke 220 milliarder kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.