Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, hadde 1,69 milliarder kroner investert i SVB-aksjer og 1,1 milliard kroner investert i SVB-obligasjoner ved utgangen av onsdag forrige uke, opplyser kommunikasjonsdirektør Line Aaltvedt i Norges Bank Investment Management mandag.

Det betyr at bankens kollaps har kostet Oljefondet flere milliarder kroner, ettersom det kun er kundeinnskudd som er blitt omfattet av redningsaksjonen fra amerikanske myndigheter.

– Dette er den største bankkollapsen i USA siden finanskrisen, og vi følger nøye med på situasjonen i markedet. Vi forventer å få tilbake noe penger fra obligasjonsinvesteringen i SVB, men det er for tidlig å si hvor mye, sier Aaltvedt.

Hun opplyser at Oljefondet også hadde aksjer for 16 millioner kroner i Silvergate og aksjer for 0,4 millioner kroner i Signature ved utgangen av onsdag, to kryptorelaterte banker som havnet i administrasjon den siste uken.

Ved utgangen av 2022 så Oljefondets eksponering slik ut, mot de tre ovennevnte selskapene:

  • SVB Financial Group, morselskapet til Silicon Valley Bank: 1,4 milliarder kroner, tilsvarende 1,01 prosent av selskapet.
  • Signature Bank: 160,1 millioner kroner, 0,22 prosent av selskapet.
  • Silvergate Capital: 40,1 millioner kroner, tilsvarende 0,74 prosent av selskapet.

I løpet av morgen- og formiddagstimene mandag har det vært store bevegelser i rentemarkedet som svar på utviklingen. Bare på noen timer har forventningen gått fra å være en Fed-økning på 0,25 prosentpoeng neste uke, til at det nå nærmer seg like stor tro på at USAs sentralbank holder renten i ro, ifølge CMEs FedWatch Tool.

Renten på de tiårige statsobligasjonene har også falt fra rett under fire prosent i midten av forrige uke, til rundt 3,7 prosent mandag morgen.

– Sett i lys av usikkerheten i banksystemet venter vi ikke lenger at FOMC (pengepolitisk komité, red.anm.) hever renten på sitt neste møte den 22. mars, skriver Goldman Sachs-økonom Jan Hatzius i en analyse søndag, gjengitt av CNBC.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.