– Jeg synes juni var en svært utfordrende måned. Den var preget av vanskelige markeder som har trusselen om handelskrig hengende over seg, sier porteføljeforvalter Jan Petter Sissener.

Fondet hans Sissener Canopus leverte en negativ avkastning på 1,1 prosent i juni.

Tesla var selskapet som trakk porteføljen mest ned. Elbilprodusentens aksje steg markant til en topp på 370 dollar i løpet av juni. Gjennom fondet satser Sissener på kursfall i Tesla-aksjen, såkalt shorting, som betyr at han taper penger når den stiger.

– Tesla steg på forventningene om at Elon Musk skulle klare produksjonsmålet sitt, sier Sissener om Tesla-sjefen.

Målet var å klare å produsere 5000 biler i uken før utgangen av andre kvartal for å demonstrere at Tesla er i stand til å masseprodusere Model 3.

Det klarte Tesla, uten at det imponerer Sissener.

«Kommer til å bli katastrofalt»

Porteføljeforvalteren har ved flere tilfeller uttalt seg negativt om selskapet og har shortet Tesla-aksjer over en lengre periode. Han er ikke bekymret for kursoppgangen i juni.

– Prisingen på selskapet er helt hinsides. 55 milliarder dollar er for dyrt for et selskap som produserer et par hundre tusen biler i året. General Motors koster omtrent det samme, men produserer langt flere biler, sier Sissener.

Han vedder fortsatt stort på aksjen skal stupe. Til sammen satser han 130 millioner kroner, tilsvarende omtrent fem prosent av fondet, på dette. Innsatsen har vokst kraftig gjennom det siste året. I april i fjor hadde han 50 millioner kroner i veddemålet mot Tesla-aksjen. I november samme år var dette økt til 90 millioner.

Sissener sier at gjennomsnittskursen på shorthandelen er rundt 310 dollar per aksje, omtrent det samme nivået som aksjen avsluttet på tirsdag.

– På dagens kurs ligger det på rundt null i gevinst for fondet. Vi tapte en del i juni, men har tjent det litt inn igjen så langt i juli, sier Sissener.

I juli har Tesla-aksjen beveget seg nedover igjen på Nasdaq-børsen i USA. Børsnoterte selskapers rapportering av resultatene for andre kvartal nærmer seg, og Sissener er trygg på at markedet vil sende aksjen ytterligere ned.

– Resultatet kommer til å bli katastrofalt. Estimatet er et tap på 480 millioner dollar i kvartalet, men jeg tror egentlig det blir verre. Det har nok hatt en del problemer med kostnader som har løpt løpsk.

Venter utfordrende marked

Fondets beste posisjon i juni var i riggselskapet Transocean.

– Det var på bakgrunn av en stigende oljepris og forventninger om høyere rater.

Sissener sier at han venter et utfordrende aksjemarked som vil svinge i juli.

– Hele markedets fremtid avhenger av hva som skjer rundt handelskrigen og selskapenes rapportering fra andre kvartal, sier han.

– Det ligger svært høye forventninger i USA om 20 prosents vekst fra fjoråret. Det kan nok bli utfordrende. På Oslo Børs er det nok oljeselskapene som kommer til å vise den største fremgangen, sier Sissener.

Han forteller at han alltid er forsiktig med å lese for mye inn i kvartalstall.

– Overrasker et selskap positivt, stiger aksjen kanskje litt, men hvis et selskap skuffer, så faller den opptil 20 prosent, sier Jan Petter Sissener.(Vilkår)

Skulle ikke du egentlig vært på jobb nå?
Hvilke private avtaler er det greit å gjøre i arbeidstiden?
02:28
Publisert: