Shorting av Norwegian-aksjer blir trukket frem som en av de store negative bidragsyterne i månedsrapporten til avkastningsfondet Sissener Canopus. Fondet tilhører Sissener Kapitalforvaltning, hvor investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener er sjef.

Sissener Canopus tapte åtte millioner kroner på shorting av Norwegian i september, som dro ned 0,3 prosent, opplyser han.

Shorting innebærer å låne aksjer som selges med den hensikt å kjøpe når kursen har falt. Man satser altså på kursfall, men Norwegians kurs steg med 20 prosent på Oslo Børs i september.

– Norwegian er ikke en investerbar aksje. Vi ble tatt med buksen nede da Kjos kjøpte aksjer ti prosent over børskurs, sier Sissener til DN.

Sissener sikter til da Norwegian-sjef Bjørn Kjos og styreleder Bjørn H. Kise i midten av september kjøpte aksjer for til sammen 193 millioner kroner. Da økte shortinteressen i selskapet blant flere.

En av mange

Sissener er en av mange som shorter aksjer i Norwegian. DN skrev i slutten av september at flere og flere satser på kursfall i selskapet til Kjos. Da var shortinteressen på 35,6 prosent, det høyeste på tre år og nesten ny rekord.

– Jeg synes at Norwegian er ekstremsport, både operasjonelt og finansielt. Så kan det gå bra og da kan aksjen gå mye, sier Sissener.

– Selskapet er ekstremt gearet. Det kan gå flere veier, men hvis du ser på flyindustrien, så er det ikke bare et positivt bilde, legger han til.

Aksjeanalytiker Odd Weidel i Sparebank 1 Markets har tidligere forklart til DN at de mange som shorter gjenspeiler en usikkerhet rundt finansieringen til selskapet, og at det er et selskap markedet oppfatter at det er en del risiko i.

Synes børsene er høye

Sissener Canopus hadde i september en oppgang på 3,14 prosent, mens hovedindeksen på Oslo Børs gikk opp 6,53 prosent. Sissener er likevel fornøyd, og sier at Børsen ikke er noen målestokk for fondet.

– Vi har som mål å levere opp åte til ti prosent, og der er vi. Jeg synes børsene er høye, sier han.

Det er god grunn til å være forsiktig, mener Sissener.

Han påpeker at mange børser overalt i verden opplever oppgang og rekorder uten at det har vært noen korreksjon.

Spørsmålet om president Donald Trump vil klare å gjennomføre sin skatteplan vil være avgjørende for temperaturen i markedene fremover, ifølge investoren.

– Jeg tror nok han får gjennomslag. Og det er greit nok med skattepakke til bedriftene, men det er en stor utfordring når man flytter regningen fra bedriftene til middelklassen, sier han.(Vilkår)

Krasjlanding for brexit?
Denne uken var det femte runde i forhandlingene mellom Storbritannia og EU, og forhandlingene står ganske fast. Les hele kommentaren til Kjetil Wiedswang i lenken under.
01:21
Publisert: