Under en konferanse i regi av finansnettverket «Ung i Finans» delte finansminister Siv Jensen (Frp) torsdag kveld sine tanker om finansbransjen til 120 unge finanskvinner- og menn på Aker Brygge i Oslo.

«Ung i Finans» er en nettverksorganisasjon etablert i 2016 for personer under 35 år som jobber i finansnæringen i Norge.

Venter industriell revolusjon

Finansministeren tror verden står foran en teknologisk utvikling på lik linje med den industrielle revolusjon. 

– Hva skjer i en tid der robotisering går fortere og fortere?, spurte hun salen før hun trakk paralleller til den industrielle revolusjon, som begynte i Storbritannia på slutten av 1700-tallet og førte til automatisering av blant annet vevekunst og transport.

– Den industrielle revolusjon ble opplevd som en reell trussel i sin tid. Arbeidsplasser gikk tapt, men det førte til mange flere arbeidsplasser på sikt, sa Jensen.

Hun tror det samme kan skje i Norge, og la i foredraget frem sitt argument til hvorfor robotisering og teknologiske nyvinninger kan skape flere arbeidsplasser i Norge.

– Teknologi kan bringe jobber hjem. Vi ser en stadig økende grad av homesourcing, særlig i fiskeriindustrien. Vi kan hente jobber hjem fordi teknologiske nyvinninger gjør at det blir lønnsomt å gjennomføre oppgaver som tidligere ble sendt ut av landet, sa Jensen.  

36 millioner «norske» middager om dagen

Forsamlingen i salen ønsket å vite hvilke næringer som vil oppleve best utvikling i fremtiden, men det fikk de ikke svar på av finansministeren. 

– Det er livsfarlig å svare på, og er ikke en politikers oppgave, sa hun. 

Jensen lettet likevel noe på sløret, og nevnte et par næringer hun mener har en lys fremtid i Norge.

– Sjømatindustrien er inne i en helt fantastisk vekst, sa Jensen, før fortsatte med å be salen gjette på hvor mange mennesker som spiser norsk fisk til middag hver dag. Det var ingen som klarte fasiten på 36 millioner. 

Hun nevnte også turistindustrien, og trakk frem det hun opplever som en «utrolig stor interesse» for turistindustrien i Norge.

Ser til utlandet

– Jeg er i den generasjonen som ser til dere for råd, sa administrerende direktør Idar Kreutzer i bransjeorganisasjonen Finans Norge under sitt innlegg under konferansen. 

Han kom med følgende råd til de unge finansfolkene i salen:

– Det er umulig å se hvor finansnæringen er om fem år. Det å være endringsvillig og ha endringsevne vil være svært viktig, sa han og la til at det er ikke er noe poeng å legge langsiktige planer for karrieren.

– Jeg opplever det slik, min evne til å forutse hva som kommer er skikkelig, skikkelig dårlig, sa han. 

Kreutzer håper den norske finanssektoren i økende grad kan se til utlandet i fremtiden. 

– Vi har en spesielt liten finanssektor i Norge, men den er veldig god, sa han. 

– Jo mer jeg sammenligner norsk finansvirksomhet med utlandet jo mer ser jeg at vi ikke trenger å stå med luen i hånden og stå utenfor den utenlandske utviklingen. Vi bør bli med kundene ut og spille en mer vesentlig rolle enn det vi gjør i dag, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: