I april 2017 inngikk finansminister Siv Jensen en tiårig avtale om å leie hytte av milliardær Johan H. Andresen på Grimsøya i Oslofjorden. Hun betaler 40.000 kroner i årlig leie for å leie en hytte på 50 kvadrat med splitter nytt bad, kjøkken og peis. Andresen fikk utbedret hytta i forbindelse med at Siv Jensen ble leietager.

Men dette er ikke den eneste avtalen som er inngått mellom finansministeren og lederen av Etikkrådet for Oljefondet, Ferd-eier Johan H. Andresen.

Leier båtplass

DN stilte finansministeren spørsmål om hvorvidt leieavtalen er oppdatert eller endret etter at den ble inngått våren 2017. Jensen svarte i en epost:

Siv Jensen informerte Erna Solberg om den nye leieavtalen fem måneder etter at den ble inngått.
Siv Jensen informerte Erna Solberg om den nye leieavtalen fem måneder etter at den ble inngått. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Avtalen er ikke oppdatert etter at den ble inngått. Det er i ettertid inngått en avtale om leie av en liten båtplass på Snarøen Båtservice sitt anlegg til markedsmessige vilkår. Prisen er kr 13.350 kroner per sommersesong. Avtalen gjelder for ett år av gangen.

Hun opplyser at avtalen er inngått 14. mai 2018 og at Johan H. Andresen er avtalepart.

Johan H. Andresen har flere avtaler med finansminister Siv Jensen.
Johan H. Andresen har flere avtaler med finansminister Siv Jensen. (Foto: Jostein Løvås)

Leier via Andresen

Snarøen Båtservice er den småbåthavnen som ligger nærmest Grimsøya. Andresen disponerer flere båter og båtplasser her. DN har ingen indikasjon på at båtplass-prisen ikke er markedspris.

DN har spurt Jensen hvorfor hun leier båtplass av Andresen og ikke direkte av Snarøen båtservice. Det er et av flere spørsmål hun ikke har svart på.

– Jensen har allerede svart på når avtalen ble inngått og om vilkårene for leie av båtplass. Dette er et ordinær privat leieforhold til markedsmessige vilkår. Hun har derfor ingen ytterligere kommentarer, sier statssekretær Petter Tvedt.

Hverken Johan H. Andresen eller Kristin Andresen har besvart DN spørsmål om båtplass-avtalen. De har heller ikke bekreftet at det er inngått en slik avtale.

Nevnte ikke avtale for Stortinget

To ganger har Siv Jensen måttet svare Stortinget skriftlig om hytteleieavtalen. Et av spørsmålene hun fikk var om hytteleien er såpass lav at det er en gave hun har fått. Det er forbud på visse vilkår mot å ta imot gaver for statsråder, ifølge statsansatteloven.

DNs Eva Grinde: Etter tilbudet fra en av næringslivets mektigste, var det ett spørsmål Siv Jensen burde stilt seg selv
DNs kommentator om Siv Jensens leieavtale med Johan H. Andresen.
02:20
Publisert:

Siv Jensen avviste dette i svaret til Stortinget. «Jeg har valgt å svare noe mer utfyllende på spørsmålet», skrev hun. I svaret opplyste Jensen blant annet om følgende:

  • Når leieavtalen ble inngått.
  • Oppgraderinger av hytta fra henne og Andresens side.
  • At hun orienterte Statsministerens kontor om leien av hytta.
  • Om det vil oppstå mulige habilitetsspørsmål i fremtiden.
  • At hun har ansvar for indre og ytre vedlikehold av hytta i leieperioden.
  • Når Andresen ble utnevnt til leder for Etikkrådet.

Hun nevnte ikke den andre avtalen hun har med Andresen.

Nevnte ikke avtale for statsministeren

Før Jensen inngikk avtalen om å leie hytta våren 2017, ble Statsministerens kontor (SMK) informert. Men det drøyde fem måneder fra båtplass-avtalen ble inngått til Jensen informerte SMK.

Rune Alstadsæter, statsminister Erna Solbergs statssekretær, sa til DN 30. oktober at SMK ble informert «for om lag en uke siden».

Jensens statssekretær, Petter Tvedt, opplyser at SMK ble informert fordi «dette var en tilleggsavtale som hun ville informere mediene om i forbindelse med dekningen av saken» og at det da var «naturlig at arbeidsgiver ble gjort kjent med dette».

– Det er ikke krav om, og heller ikke vanlig, at statsrådene løpende orienterer SMK om ordinære private økonomiske forhold, sier Alstadsæter i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Klokkene hans er fem ganger mer verdt nå enn da han laget dem
Klokkemakeren har laget 250 klokker i karrieren. Nå har han sluttet å ta bestillinger.
03:40
Publisert: