De siste årene har regjerende verdensmester i sjakk, Magnus Carlsen, vært med på å bygge opp Play Magnus til en av verdens fremste utviklere av sjakkspill til smarttelefoner.

De tre appene selskapet tilbyr er blitt lastet ned rundt fem millioner ganger. Nå tar Play Magnus steget inn i internett-sjakk gjennom oppkjøpet av sjakkselskapet Chess24.

Den tyske sjakkeksperten Jan Gustafsson er gründer og medeier i Chess24, sammen med forretningsmannen og sjakkentusiasten Enrique Guzman.

Gustafsson, som tidligere har vært en av Carlsens sjakkrådgivere, kommer dermed inn som eier i Play Magnus.

Oppgjøret i transaksjonen skjer ved å utstede nye aksjer i selskapet. Gustafsson og Guzman vil bli sittende med 38 prosent av aksjene i Play Magnus, mens dagens aksjonærer blir sittende igjen med 62 prosent.

Blir nummer to

I fjor sommer hentet Play Magnus 38,5 millioner kroner i frisk kapital i en emisjon som priset hele selskapet til nær 150 millioner kroner.

– Fusjonen med Chess24 gjennomføres til samme prising som i forrige emisjon. Det samlede selskapet vil dermed være priset til 291 millioner kroner, forteller styreleder Anders Brandt i Play Magnus.

Magnus Carlsen og hans far beholder sine aksjer, som i den siste emisjonen ble priset til nær 68 millioner kroner. Etter kjøpet blir de nest største aksjonær i Play Magnus, kun slått av holdingselskapet til de to tidligere Chess24-eierne.

– Ambisjonen er å bli et ledende sjakkselskap når det gjelder omsetning, brukere og seere, sier styreleder Anders Brandt i Play Magnus.
– Ambisjonen er å bli et ledende sjakkselskap når det gjelder omsetning, brukere og seere, sier styreleder Anders Brandt i Play Magnus. (Foto: Cicilie S. Andersen)

– Tror du Carlsen kan slå seg til ro med å være nummer to?

– Jeg tror Magnus og Jan Gustafsson trives godt sammen og at dette vil bli et godt samarbeid, sier Brandt.

I tillegg til å være tidligere sjakkmotstandere har Gustafsson flere ganger intervjuet Carlsen i sin rolle som kommentator for Chess24. Under Sjakk-VM før jul var også Gustafsson en av Carlsens sekundanter og ga ham tips under kampene.

Vil bli verdensledende

I tillegg til å være en plattform for internett-sjakk sender også Chess24 video fra mange turneringer og mesterskap.

– Chess24 har et massivt nedslagsfelt for sine sendinger og er en markedsleder på dette området. Vi ser stor verdi av å kunne bruke dette som en kanal for Play Magnus. Vi har også selv investert titalls millioner korner i innhold, og det er gode muligheter for å videreutvikle og gjenbruke dette, sier Brandt.

Chess24 er også en leverandør av teknologi og tjenester til andre mediebedrifter, blant annet NRK og Dagbladet.

– Ambisjonen er å bli et verdensledende sjakkselskap når det gjelder omsetning, brukere og seere, sier Brandt.

Årsrapporten for 2018 er ikke klar men Brandt opplyser at Play Magnus alene omsatte for rundt seks millioner kroner i fjor.

Etter emisjonen i fjor sommer kom investor og sjakkentusiast Kjetil Aasen inn som eier i Play Magnus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Carlsen takket faren under medaljeseremonien
Magnus Carlsen trakk frem forholdet til faren sin Henrik og hvor mye han har hjulpet Magnus på veien til VM-seieren etter finalen i sjakk-VM hvor han beseiret russeren Sergej Karjakin.
01:07
Publisert: