Aksjemarkedene i USA og mange andre land har steget kraftig etter at Donald Trump vant presidentvalget i fjor høst.

USA-børsene har satt en rekke nye rekorder i år, med den brede S&P 500-indeksen opp rundt 12 prosent siden valget og 8,5 prosent hittil i år. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen har satt over 30 nye rekordnoteringer i år. Den solide oppgangen har ført til at forholdet mellom verdsettelsen av USAs største børsselskaper og selskapenes overskudd nå er det høyeste siden 2009.

Også på Oslo Børs har optimismen rådet, med en topp tirsdag 16. mai på 728,33 poeng, som er tidenes høyeste sluttnotering for hovedindeksen.

I takt med at børspilene peker oppover har stadig flere eksperter kommet på banen og advart om at nedgangen venter rundt neste sving på grunn av både geopolitisk usikkerhet og hva de mener er luftige prisnivåer.

Tre eksempler på «børsfallvarslere» er investeringssjef Mark Yusko hos investeringsselskapet Morgan Creek Capital som sier markedene har en massiv krasj i vente, hedgefondmilliardær Ray Dalio som advarer om at neste nedtur blir enorm når den kommer, og EQT-topp Thomas von Koch som advarer om at markedet er på vei mot et stort sjokk.

En «oppvekker-nedgang»

Mens mange frykter en børskorreksjon, er det også noen som ønsker det – av ulike årsaker.

En av disse er senior investeringsstrateg Daniel Morris hos storbanken BNP Paribas.

– Det hadde vært fint med en liten nedgang nå. En passende form for «oppvekker-nedgang» i aksjemarkedet. Det er helt klart mulig, sier Morris i et intervju med Bloomberg News i Oslo denne uken.

Morris peker på at det er vanskeligere for investorene å finne «fristende» aksjer når markedet er så høyt verdsatt som nå, så en børskorreksjon ville gitt investorene en mulighet til å omfordele pengene sine.

Den største bekymringen i markedet akkurat nå er høy verdsettelse av aksjer og liten frykt for at noe kan gå galt. Den såkalte fryktindeksen Vix er på rekordlavt nivå.

– Man er litt nervøs fordi slik forholdene er nå vil aksjer gjøre det bra så sant ingenting går galt. Men det er alltid ting som kan gå galt, sier Morris i intervjuet med Bloomberg.

Han trekker selv frem to forhold. Et mulig nyvalg i Italia og om republikanerne i en tid med mye politisk uro rundt president Donald Trump lykkes i å innføre markedsvennlige tiltak i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik sparer folk i oljekrisen
Christian D. Asserson, produkstsjef Innskudd og Sparing i Sparebank 1 SR-Bank
01:08
Publisert: