De siste tre årene har Kragerøs lokale bank vært eneste eier i subseabedriften Vestmar Production, en hjørnesteinsbedrift som fremdeles har over 20 ansatte. I løpet av denne perioden har banken tapt flere titall millioner kroner, men nå er det endelig over.

Det er banksjef Jan Kleppe svært fornøyd med.

– Det er ikke en banks oppgave å eie denne typen virksomhet, sier Kleppe.

Fornøyd med prisen

Mandag ettermiddag annonserte Skagerrak Sparebank at de har inngått en intensjonsavtale om å selge hele selskapet til Kristiansands skruefabrikk & mekaniske verksted, som er eid av Jan Sigurd Otterlei.

Kleppe vil ikke si hva som er salgssummen, men han kommenterer likevel:

– Vi er svært fornøyd med prisen. Jeg tror det blir en transaksjon som både kjøper og selger kan være fornøyd med.

Da industrikonsernet Marwin gikk over ende i kjølvannet av oljeprisfallet høsten 2015, var Kragerø Sparebank en betydelig kreditor. I et forsøk på sikre verdier og arbeidsplasser, valgte banken å etablere selskapet Vestmar Production samme høst.

Kragerø Sparebank heter nå Skagerrak Sparebank etter fusjonen med nabobanken i Bamble fra forrige nyttårsskifte og har vært 100 prosent eier av Vestmar Production i tre år.

Kleppe sier han ikke har oversikt over hvor mye de har tapt på subseabedriften, men sier det er snakk om «flere titall millioner kroner».

Regnskapet for Vestmar Production viser at selskapet hadde et negativt driftsresultat på 6,0 millioner i 2017 og 31,8 millioner i 2016.

Tror arbeidsplassene videreføres

Kleppe forklarer at de har lett etter en kjøper av Vestmar Production siden de etablerte bedriften for tre år siden.

– Selskapet har vært gjennom en vanskelig periode med et utfordrende marked. Det siste året har vi sett en del positive tegn, og ordremengden har økt, sier Kleppe.

Industrigründer Bjørn Rygg i BR Industrier ville kjøpe, men sparebanken sa nei: Synes synd på banksjefen i Kragerø

Banksjefen forklarer at de har lett etter en industriell eier som ønsker å videreføre driften og som kan dra nytte av kompetansen som bedriften sitter på. Han mener at de har funnet en slik eier nå, og er svært fornøyd med dette.

– Vet dere om arbeidsplassene blir videreført?

– Vi har veldig god tro på at de blir videreført, og kanskje også at det blir opprettet flere arbeidsplasser, fordi ordremengde har økt det siste året, sier Kleppe.

Etter planen skal salget bli gjennomført i løpet av desember.

Ser synergieffekter

Jan Sigurd Otterlei forteller at også han er fornøyd med kjøpet han har gjort gjennom selskapet Kristiansands skruefabrikk & mekaniske verksted.

– Vi tror Vestmar Production kan være et bra selskap nå som aktiviteten har tatt seg opp innen olje og offshore. De har tilpasset seg markedet og har en del interessant kompetanse, sier Otterlei.

Investoren forteller at han mener bedriften komplementerer Kristiansands skruefabrikk & mekaniske verksted, og de har noen av de samme kundene og at de har overlappende produksjonsteknologi.

– Vi ser for oss at vi kan dra inn litt synergieffekter, sier Otterlei.

Heller ikke han ønsker å kommentere prisen, annet enn at han er fornøyd. Når det gjelder de drøyt 20 arbeidsplassene har han tro på at disse vil være trygge og gode. Til tross for at bedriften er viktig for lokalmiljøet, er det økonomiske interesser som ligger bak kjøpet, sier Otterlei.

– Vi tror vi skal klare å drive med overskudd fra 2019. Kostnadene i Vestmar Production er tilpasset aktivitetsnivået, sier Otterlei, og viser til at selskapet har kuttet kostnadene kraftig de siste årene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør sønnens minneord over USAs tidligere president George H.W. Bush (1924–2018)
00:42
Publisert: