Jeg viser til statssekretær Jørgen Næsjes tilsvar i DN 1. september til direktør Ole Morten Geving i Sparebankforeningen (27. august), hvor Næsje mener det ikke er urimelig med finansskatt. Argumentet fra Næsje går på at finansielle tjenester i dag er fritatt for merverdiavgift og at denne særbehandling har uheldige virkninger for norsk økonomi.

Da har jeg følgende to spørsmål til Næsje:

Finansnæringen har i dag heller ikke fradrag for inngående merverdiavgift. Det betyr at næringen betaler 25 prosent mer for alle eksternt innkjøpte varer og tjenester enn hva andre næringer gjør. Vil finansskatten ta hensyn til dette?

Dersom finansskatten ilegges som en ekstra avgift på bedriftenes lønnskostnader, vil det gi et kraftig press på ytterligere nedbemanning, filialnedleggelser og outsourcing av arbeidsoppgaver i næringen. Dersom finansnæringen skal kompensere for den antatte merkostnaden, tilsvarer dette et anslått tap av 5000 årsverk i finansnæringen, primært i distriktene. Anser Næsje at dette vil ha uheldige virkninger for norsk økonomi?

Richard Heiberg, administrerende direktør i Sparebanken Hedmark(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.