Brunbjørn as ble sist uke slått konkurs av eierne. Selskapet, som drev med elektroinstallasjon og bredbåndutbygging i Lillehammer-området, har lenge vært preget av intern uro og trusler om søksmål, blant annet mot det tidligere styret.

Brunbjørn hadde i fjor 40 ansatte, som nå mister jobben. Selskapet hadde i 2021 en omsetning på 204 millioner kroner, et resultat før skatt på nesten 16 millioner kroner og eiendeler for 75 millioner kroner.

Thor Aage Pedersen.
Thor Aage Pedersen. (Foto: Privat)

Thor Aage Pedersens selskap Viddas as er hovedeier i Brunbjørn med vel 42 prosent av aksjene. Pedersen sa til DN i begynnelsen av november at han håpet å få ut 20 millioner kroner fra Brunbjørn gjennom en utvanning av aksjene i selskapet.

Pedersen sier nå at han i sin tid gikk inn med fire–fem millioner kroner i egenkapital i Brunbjørn, men at selskapet var priset mye høyere før alt gikk galt. Han sier han har tro på at det fortsatt ligger verdier i konkursboet.

Bostyrer, advokat Nils Holger Kofoed i Ro Sommernes, sier det er et omfattende materiale å sette seg inn i.

– Her er det mye. Store aksjonærkonflikter og utfordringer over lang tid, sier Kofoed.

Han sier selskapet har store utestående fordringer, men også kunder som mener de har motkrav. Videre har banken pant i mye av eiendelene og varelageret i selskapet, og det pågår nå en dialog for å få oversikt.

– Virksomheten er helt avviklet, men vi trenger tid for å få oversikt over om det er noen verdier igjen i selskapet, sier Kofoed.

Futen tok pant i leilighet

Skatteetaten har også tatt pant i Thor Aage Pedersens toppleilighet i Sandvika i Bærum, med krav om 7,6 millioner kroner.

Pedersen sier leiligheten legges ut for salg neste uke og at han er trygg på at den blir solgt raskt til over15 millioner kroner.

Han innrømmer at han selv og revisor har rotet, og han bestrider ikke skattekravet.

– Jeg føler jeg har kontroll nå og stresser ikke med dette. Skatten blir betalt når leiligheten går, sier Pedersen.

Thor Aage Pedersens toppleilighet her i Bjørnegårdsvingen 11 i Sandvika selges etter skattekrav.
Thor Aage Pedersens toppleilighet her i Bjørnegårdsvingen 11 i Sandvika selges etter skattekrav. (Foto: Mikaela Berg)

Pedersen kjøpte leiligheten ny i desember i fjor for 13,75 millioner kroner, og han sier han siden har gjort en del oppgraderinger. Leiligheten har blant annet en terrasse på over hundre kvadratmeter.

Lynrask sportsbil selges

Pedersen har samtidig i en måneds tid prøvd å selge sin Bugatti sportsbil til 40 millioner kroner.

I slutten av fjoråret, omtrent samtidig som han kjøpte leiligheten, kjøpte han bilen, en Bugatti Chiron for 25 millioner kroner, den eneste av sitt slag i Norge. Bilen står nå i Groruddalen i Oslo og ligger ute for salg for 40 millioner kroner, den desidert dyreste bilen på Finn.

Thor Aage Pedersen selger sin Bugatti Chiron. Det er den desidert dyreste bilen på Finn.
Thor Aage Pedersen selger sin Bugatti Chiron. Det er den desidert dyreste bilen på Finn. (Foto: Faksimile fra Finn.no)

– Jeg får ikke forsikret den jævla bilen i Norge, sa Pedersen til DN da.

Han forklarte dette med blant annet at han er kypriotisk borger. Bilen har stort sett stått i garasjen til kompis og rallykjører Henning Solberg på Spydeberg i Østfold siden han kjøpte den. Bilen er blitt kjørt på tollfrie skilter, siden Pedersen ikke får registrert bilen i Norge.

Siden dette er en bil som er produsert i et meget begrenset antall, håper Pedersen å få en høyere pris enn han selv betalte.

Åpen om likviditetsskvis

Pedersen er fra Tana og han ble opprinnelig rik på reinslakterier i Finnmark. Han har tidligere fortalt at han nå hovedsakelig lever av aksjehandel, og det nå konkursslåtte selskapet Brunbjørn.

Pedersen legger ikke skjul på at han trenger penger etter at han blant annet betalte kontant for Bugattien. Han forklarer dette blant annet med at bankene ikke vil gi ham lån etter negative presseoppslag om svart krabbesalg. Pedersen sier han aldri har hatt noe å gjøre med svart krabbesalg, og han har heller aldri vært tiltalt eller dømt for det.

– Jeg sliter litt likviditetsmessig, og jeg får ikke lån i banken. Så nå må jeg begynne med litt bilsalg også, sa Pedersen til DN sist måned.

Situasjonen har siden da tilspisset seg.

– Alt selges til riktig pris, sier Pedersen nå.

Selv om Pedersen er meldt utflyttet til Kypros, som han sier er av skattegrunner, har han stort sett skattet til Norge. Han forklarer de siste årene dette med at korona gjorde det umulig å reise fra Norge, og at han derfor ble skattepliktig her.

I 2021 hadde Pedersen en skattbar inntekt på 10,3 millioner kroner og betalte vel fire millioner kroner i skatt, og en formue på nær 94 millioner kroner. Formuen har falt jevnt og trutt fra 164 millioner kroner i 2016.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.