USAs tre prosent rikeste betaler over halvparten av landets samlede skatteinntekter fra personlige inntekter i 2016, kunne Bloomberg melde nylig.

Tilsvarende øvelse for norske forhold viser at 18 prosent av landets rikeste må til for dekke over halvparten av Norges personskatteinntekter, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.

Saksgangen

– Jeg synes tallene fra USA var overraskende, og gravde meg derfor ned i norsk skattestatistikk. Der fant jeg at vi måtte stable på bena seks ganger så mange rike i Norge for å finne de som dekket halvparten av skatten, sier Næss til DN.

Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management.
Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea Investment Management. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Bloomberg, som baserer seg på statistikk fra 2016, fant også ut at de 1409 rikeste amerikanerne, eller 0,001 prosent av skattebetalerne, betaler like mye inntektsskatt som de fattigste 70 millionene amerikanerne.

– I Norge vil de 0,001 prosent rikeste betale skatten for de fem prosent fattigste (rundt 200.000, red.anm.), mens de betaler for ti ganger så mange i USA, sier Næss.

Utgjør halvparten

I 2016 betalte nær 141 millioner amerikanske skattebetalere 1440 milliarder dollar i skatt av 10.200 milliarder dollar i justerte bruttoinntekter, ifølge Bloomberg.

Der fremkommer det også at de én prosent største skattebetalerne betaler mer i skatt, i alt 37,3 prosent, enn de 90 prosent laveste skattebetalerne, som betaler 30,5 prosent.

De 50 prosent største skattyterne sto også for 97 prosent av all inntektsskatt.

I regnskapsmessig 2018, som ble avsluttet i september, ventes personlige skatteinntekter å innbringe 1700 milliarder dollar til den amerikanske statskassen, omkring halvparten av USAs samlede inntekter, ifølge Bloomberg.

I likhet med Norge, har USA progressiv skatt, som vil si at de med høyest inntekt betaler mest i skatt. Gjennomsnittskatten for de rikeste i USA har falt de siste årene, fra en topp på 24,1 prosent i 2013 til 22,9 prosent i 2016, ifølge Bloomberg.

Norske skattemyndigheter legger frem ligningstall for 2017 onsdag 7. november klokken 07.00.

DN kommer tilbake med utfyllende dekning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator om mellomvalget i USA: –Dette er det eneste sikre vi kan si om resultatet i natt
Kjetil Wiedswang forklarer hvorfor man må over 50 år tilbake for å finne tilsvarende.
01:20
Publisert: