I Hardangerbygden Øystese i Hordaland, der boligprisene svært sjelden passerer fem millioner kroner, kjøpte Terje Øvrehus (39) i fjor høst en strandeiendom for hele 9,7 millioner kroner.

Kjøpet ble lagt merke til i den vesle bygda, der eneboliger normalt går for et par tre millioner kroner.

Svaret på hvordan Øvrehus og hans kone Sevinj Asgarova (35) finansierte boligkjøpet kom onsdag med ligningen for 2017.

Diskuterte bitcoin

I 2016 hadde Øvrehus 346.000 kroner i nettoinntekt, betalte 112.000 kroner i skatt og hadde null i formue.

I 2017 hadde han en nettoinntekt på nesten 65 millioner kroner og havnet dermed på plass 27 på listen over personer med høyest inntekt i Norge. Han betalte over 17 millioner kroner i skatt og var oppført med en formue på 214 millioner kroner. DN er kjent med at bitcoin-investeringer skal stå for mye av den enorme inntekts- og formuesoppgangen.

Øvrehus er ikke oppført med noen næringsinteresser, og var inntil nylig it-ansvarlig på verftet Fjellstrand.

– Terje Øvrehus er ikke ansatt hos oss lenger. Jeg kjenner ikke noe til hans private økonomi, men kan bare bekrefte at det ikke er relatert til Fjellstrand, skriver Fjellstrand-eier Hans M. Gravdal i en epost til DN.

Et søk på et forum for kryptovaluta gir treff. Allerede for fire år siden, lenge før kryptovaluta og bitcoin ble del av dagligtalen, var Øvrehus aktivt på nettfora og diskuterte hvordan bitcoin fungerer.

«Enhver som miner bitcoins bekrefter egentlig bare transaksjonene, og får betalt i nye bitcoin for jobben», skriver han, og redegjør for hvordan systemet fungerer.

«Det kan hende»

Når DN ringer den anonyme investoren og sier vi ikke kan finne noen næringsinteresser som kan forklare den voldsomme økningen i inntekt og formue, svarer han bare «nei vel».

– Kan det være du har truffet blink med investeringer i bitcoin?

– Det kan hende.

– Så det er det som er forklaringen?

– Det kan hende, gjentar han.

– Er det noe du vil snakke om?

– Nei. Ha det bra.

Steg 1324 prosent

Bitcoin-kursen steg 1324 prosent i fjor, men kursen har siden falt kraftig tilbake. Ettersom bitcoin og andre kryptovalutaer er nettopp det, valutaer, skal de verdsettes til full verdi når ligningen gjøres opp, noe som utløser skatt. DN har tidligere skrevet om flere ivrige kryptovalutaspekulanter. En av dem er Kristoffer Koch (34), som i fjor hadde en inntekt på 21,5 millioner kroner, og en formue på 23 millioner kroner. En annen er musikkprodusenten Sindre Timberlid Jenssen (27), som satset «alt» på kryptovaluta i 2016 og i fjor, noe som har gitt dem en samlet inntekt på over ti millioner kroner.

– Målet med investeringen var å få egenandel til boligen, men så gikk det jo litt bedre enn forventet, forteller Jenssen hjemme fra sofaen i Nittedal i et intervju med Dagens Næringsliv tidligere i høst.

Disse spekulantene blekner imidlertid mot Øvrehus' mer enn 200 millioner kroner i formue.

Rapporterte inn fem mrd.

Tall fra Skatteetaten viser at nordmenn totalt rapporterte inn kryptovaluta for fem milliarder kroner i fjor.

– Da jeg så beløpene ble det klart for meg at dette er et område som har betydning for skatteprovenyet i Norge, altså at størrelsen på det gjør at det rett og slett er viktig for skatteprovenyet at vi har dette i ordnede former og at vi får god etterlevelse på området, sa skattedirektør Hans Christian Holte til DN i september.

Det ble også rapportert inn gevinst på én milliard kroner i kryptovaluta. Ifølge tallene fra Skatteetaten har 8000 nordmenn rapportert inn formue og gevinster de har anskaffet seg gjennom å investere i digitale valutaer som bitcoin og ethereum.

Men mørketallene er store, for Skatteetaten har nemlig indikasjoner på at minst 30.000 har kryptoformue. Det vil si at minst 22.000 har unnlatt å rapportere.

– Vi får stadig bedre mulighet til å følge med på hvem som har inntekter og formue på dette området. Blant de 8000 som rapporterer er det nok en del som ikke har rapportert helt riktig. Det behøver ikke være bevisst, men det betyr at man har rapportert formue i krypto, mens en del skulle vært rapportert som inntekter, sa Holte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Halvtørre tyske Rieslinger har vært et lite skjellsord. Men jeg skal love deg, at smaker du på denne her, vil du absolutt ikke angre
01:39
Publisert: