I en snau uke har bedrifter som er rammet av koronatiltakene kunnet søke om kontantstøtte for å klare seg gjennom koronakrisen. Ordningen ble lansert 2. april, og skal bidra til å dekke faste utgifter for bedrifter som har mistet 30 prosent omsetning eller mer siden regjeringen innførte de mest inngripende tiltakene Norge har sett i fredstid.

Fredag åpnet også Skatteetatens innsynsportal, der hvem som helst kan søke på hvilke bedrifter som har fått støtte, og hvor mye de får utbetalt.

– Det er for å bidra til en åpenhet og en tillit til forvaltning av disse forholdsvis store summene, som på mange måter tilsvarer den åpenheten vi har rundt skatteforhold og opplysninger knyttet til skattemeldingen, sier skattedirektør Hans Christian Holte til DN.

Her kan du søke på bedriftene som har fått godkjent støtte:

5000 avslag

Foreløpig har om lag 17.000 bedrifter søkt om støtte, og 10.000 bedrifter har fått søknaden sin godkjent, mens 5.000 har fått avslag. De resterende 2.000 søknadene er inne til manuell behandling, som vil si at Skatteetaten ser nærmere på søknaden og stiller spørsmål til bedriftene det gjelder.

– Den aller vanligste grunnen til at bedrifter får avslag er at støtten de kvalifiserer til faller under den laveste grensen for utbetaling, som er 5000 kroner. Det blir ikke nok, rett og slett. Det er også vanlig at omsetningsfallet blir for lite.

De om lag 10.000 bedriftene som har fått søknaden sin godkjent, har fått, eller kommer til å få, utbetalt totalt 361,7 millioner kroner. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 36.000 kroner per bedrift.

Foreløpig er Elgstua as, selskapet som driver Scandic Elgstua-hotellet i Elverum, bedriften som har fått høyest sum godkjent, med 979.496 kroner.

Oppdateres daglig

I portalen er det mulig å sortere bedriftene som har fått godkjent søknaden sin på blant annet fylke, kompensasjonssum og tildelingsdato. Holte opplyser at listen blir oppdatert hver dag.

– Denne blir oppdatert daglig, rundt klokken 09.00 om morgenen. Da vil den være helt oppdatert med alle som har fått innvilget søknad frem til den oppdateres.

Det er kun bedrifter som har fått søknaden sin godkjent som står oppført i registeret, da de som får avslag ikke er omfattet av forskriften som regulerer kontantstøtteordningen.

– Jeg har inntrykk av – basert på trykket til veiledningstjenesten – at ordningen virker rimelig forståelig. Det er ikke et voldsomt trykk, og det er stort sett folk som lurer på om de er kvalifiserte, og hvordan man regner på faste utgifter, sier Holte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.