Oppkjøpstopp Kim Wahl inntar førsteplassen blant de med høyest skattelignet inntekt for skatteåret 2017, viser listene som ble tilgjengelige onsdag morgen.

Fra 47. mill. til én milliard

I 2016 tjente Kim Wahl 47 millioner kroner.

De ferske listene viser at Wahl i fjor økte inntektene til én milliard kroner, dobbelt så mye som Trond Mohn som ligger på andre plass over personene som tjente mest i 2017.

Formuen var 672 millioner kroner.

Oppkjøpstoppen regnes sammen med sin svenske partner Björn Savén for å være en av stamfedrene til oppkjøpsbransjen i Norden, såkalte Private Equity.

Søk i skattelistene her.

Dette er Wahl

På slutten av 80-tallet startet de selskapet Industri Kapital, som har etablert seks oppkjøpsfond med til sammen 46 milliarder kroner i kapital. Savén og Wahl fikk store suksesshonorarer grunnet de gode resultatene fra fondene – såkalte carried interest – og ble svært velstående. Wahl forlot Industri Kapital i 2009 og har siden jobbet med sine egne investeringer, flere tunge styreverv og stiftelsen Voxtra som jobber med bærekraftige investeringer i Øst-Afrika. Wahl har ingen operativ rolle i Industri Kapital, som nå har skiftet navn til IK Investment Partners, og er ikke på eiersiden i IKs forvaltningsselskap, men Wahl har investert en del av formuen i IKs siste fond, på lik linje med andre investorer.

Mohn på annenplass

Etterfulgt av Kim Wahl finner vi milliardæren og filantropen Trond Mohn (74). Han i en årrekke vært blant Norges mest formuende personer. I fjor tjente han 489 millioner kroner.

Milliardæren og filantropen Trond Mohn (74).
Milliardæren og filantropen Trond Mohn (74). (Foto: Kristin Svorte)

Mohn er arving av rør- og pumpeprodusenten Frank Mohn as i Bergen. Han overtok som administrerende direktør i bedriften i 1986. I 2014 solgte han selskapet til Alfa Laval for 13 milliarder kroner, og har siden latt pengene jobbe for seg i aksjemarkedet.

Mohn er også en stor filantrop og har gitt milliarder i gaver til forskning, utdannelse og idrett.

Autostore-sjef Karl Johan Lier.
Autostore-sjef Karl Johan Lier. (Foto: Eivind Senneset)

Danske hopper opp

Etter ham følger skipsreder Fred. Olsens lillebror og kunstsamler Petter Halfdan Rudolf Fredrik Olsen, konsernsjef og eier i bedriftsrådgiverselskapet Nordpolen Holding, Espen Nordhus og Autostore-sjef Karl Johan Lier.

Jesper Melin Ganc-Petersen.
Jesper Melin Ganc-Petersen. (Foto: Eivind Senneset)

Danske Jesper Melin Ganc-Petersen hopper opp på åttende plass på inntektslisten. Han bygget på få år opp milliardbedriften Melin Medical som lager og selger betalingsautomater til legekontorer. Selskapet har vært gasellevinner i Sogn og Fjordane, og i fjor realiserte de fem eierne til sammen 1,67 milliarder kroner ved å selge systemet til et nytt holdingselskap, kontrollerte stort sett av de samme eierne.

Dette er inntektstoppen for 2017:

Einar Aas faller ut

For skatteåret 2016 var det den mediesky krafttraderen Einar Aas som var øverst på listen over dem med høyest inntekt. Han gikk i år på en kraftig smell i kraftmarkedet og ble påført et milliardtap.

DN har derimot tidligere skrevet at krafttraderen opplevde en stor økonomisk nedtur allerede i 2017. Ifølge ligningstallene sto Aas uten skattelignet inntekt i 2017. Samtidig falt hans skattelignede formue med rundt 530 millioner kroner til drøyt 1,6 milliarder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellekonferansen
01:08
Publisert: