Ligningstallene for 2019 offentliggjøres tirsdag morgen. På formuestoppen er det flere kjente fjes.

Kjell Inge Røkke har de siste årene figurert helt i toppen av listen. Han har mesteparten av formuen sin i Aker, det børsnoterte investeringsselskapet som har store eierposter i øvrige selskaper i Aker-systemet. I år blir han imidlertid slått av Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe, som er oppført med en formue på 20,9 milliarder kroner.

Han betalte også 235 millioner kroner i skatt, mest av alle på listen.

Røkke kommer inn på en andreplass med en formue på 19,4 milliarder kroner.

På tredjeplass er eiendomsinvestor Ivar Tollefsen med en formue på 9,2 milliarder kroner.

Etter han følger Rema 1000-gründeren Odd Reitan med en formue på rett over seks milliarder kroner.

Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe vipper Kjell Inge Røkke ned fra formuetoppen.
Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe vipper Kjell Inge Røkke ned fra formuetoppen. (Foto: Gorm K. Gaare)

På de påfølgende to plassene er Ferd-arvingene Alexandra og Katharina Andresen, som falt helt ut av listen i fjor. De to er oppført med formuer på 5,9 milliarder kroner hver. Far Johan Andresen ender på sin side på en 17. plass, med en formue på 2,3 milliarder kroner.

Se hele listen her.

Kjente navn

Nedover på listen finnes en rekke kjente navn. Frederik W. Mohn, sønn av investor Trond Mohn, står oppført med en formue på rett i underkant av fem milliarder, noe som gjør han til landets syvende mest formuede person i fjor. Han slår dermed også sin far, som er oppført med en formue på 4,5 milliarder kroner. Trond Mohn betalte for øvrig nest mest skatt i fjor, etter Salmar-arving Witzøe.

Ellers på topp ti finnes også Magnus og Ole Robert Reitan, sønn av Rema 1000-gründer Odd Reitan. De to arvingene er oppført med formuer på 4,8 milliarder kroner hver.

Hotell-nestor Olav Thon har en formue på 2,3 milliarder kroner, mens Else Helene Sundt, datter av skipsreder Petter C.G Sundt, er oppført med en formue på 3,98 milliarder kroner.

De under 35

På listen over unge under 35 år er det nevnte Witzøe og de to Ferd-arvingene som troner øverst.

På fjerdeplass på «ung-listen» er Michael S. Treschow, sønn av avdøde Mille Marie Treschow. Han har ledet det familieeide selskapet Treschow-Fritzøe og Fritzøe Skoger M S Treschow siden 2015, og er oppført med en formue på 1,3 milliarder kroner.

Nedover på listen er det flere arvinger, blant annet de to Rasmussen-søsknene, som er barn av reder Einar Rasmussen.

Dessuten er flere av Varner-arvingene å finne på topp 20, sammen med Petter Stordalens barn.

Tilbake på topplisten

I forkant av offentliggjøringen av ligningstallene for 2019 hadde DN allerede omtalt at formuen til Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe samt Ferd-arvingene Alexandra og Katharina Andresen igjen kom til å verdsettes på normalt nivå.

Det vakte nemlig oppsikt i 2018 at ligningstallene for 2017 viste at Salmar-arving Gustav Magnar Witzøes ligningsformue hadde krympet med nærmere 10 milliarder kroner uten at det var vesentlige endringer i hans reelle eiendeler.

En omorganisering var forklaringen på at skatten ble slanket med 84 millioner kroner. Året etter fikk Witzøe også en betydelig rabatt på verdsettelsen av sine Salmar-aksjer, til tross for at oppdrettsselskapet er børsnotert, og dermed normalt skal verdsettes til markedsprisen av aksjene. I 2018 var Salmar-arvingen ikke å finne på topplisten. Da var han oppført med en formue på en drøy milliard kroner.

Ferd-arvingene Alexandra og Katharina Andresen var på henholdsvis tredje og fjerdeplass over de mest formuede i Norge i 2017, men falt helt ut av topplisten i 2018. Også Andresen-familien hadde funnet frem til samme mulighet for å krympe skatten. Tidligere hadde de eid sine deler av Ferd som privatpersoner, men i 2018 opprettet de aksjeselskaper hvor eierskapet ble plassert.

Røkke øverst i fjor

I 2018 var det Røkke som toppet listen, foran Frederik W. Mohn og Margaraet Boel Garmann.

Frederik Mohn er sønn av investor Trond Mohn, som har bygget opp sin formue på salg av skipspumper, en bedrift som ble solgt for noen år siden.

Boel Garmann er blant eierne i AWilhelmsen, investeringsselskapet til familien Wilhelmsen, som har bygget sin formue gjennom cruiserederiet RCCL.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.