Onsdag morgen ble skattelistene for 2021 offentliggjort.

Gustav Magnar Witzøe, arving til lakseimperiet Salmar som ble startet av hans far med samme navn, befinner seg på av toppen både når det gjelder inntekt og formue, med en skattelignet inntekt på 1,2 milliarder kroner og en formue på rett under 20 milliarder kroner i 2021.

Barna til en rekke andre finans- og næringslivstopper har imidlertid også til smør på brødskiven.

Ferd-arvingene

Katharina G. Andresen (27), den ene av Ferd-eier Johan Andresens to døtre, hadde i fjor en skattelignet formue på 4,9 milliarder kroner og en inntekt på 239 millioner kroner. 27-åringen betalte til sammen 117,5 millioner kroner i skatt i fjor.

Både hun og søsteren Alexandra G. Andresen (26) har lenge figurert blant de aller rikeste i Norge målt etter formue og uavhengig av alder etter at de fikk overført Ferd-aksjer for flere milliarder tilbake i 2007. Imidlertid har ingen av dem vært oppført med betydelige inntekter før hundremillionershoppet i 2021.

Alexandra G. Andresen er på sin side oppført med en ligningsinntekt på 482,7 millioner kroner og en formue på 4,9 milliarder kroner.

Johan H. Andresen og barna Alexandra G. Andresen (26, til høyre) og Katharina G. Andresen (27).
Johan H. Andresen og barna Alexandra G. Andresen (26, til høyre) og Katharina G. Andresen (27). (Foto: Dag Knudsen/Ferd)

Titalls millioner

Blant arvingene som for første gang dukker opp med formue på titalls millioner kroner er døtrene til investor Øystein Stray Spetalen, Jenny Stray Spetalen (20) og Sophie Stray Spetalen (18).

De to sto i 2021 oppført med en ligningsformue på henholdsvis 31,4 og 20,5 millioner kroner. Begge er aktive i sosiale medier og har til sammen over 60.000 følgere på Instagram, der de blant annet er å se på rød løper og på turer i varmere strøk.

Jenny Spetalen studerer nå på BI, mens lillesøster Sophie er sanger og låtskriver. Tidligere i år skrev VG at søstrene eier hver sin bygård i Oslo gjennom hver sine selskap. DN har forsøkt å få en kommentar fra Spetalen-døtrene, men henvendelsene er ikke blitt besvart.

Deres eldre halvbror Kristian Mørk Spetalen (27) jobber som analytiker i meglerhuset Arctic Securities, og er god for rundt 30 millioner kroner, ifølge ligningstallene.

Sophie Stray Spetalen eier denne bygården i Oscars gate i Oslo.
Sophie Stray Spetalen eier denne bygården i Oscars gate i Oslo. (Foto: Mikaela Berg)
Jenny Stray Spetalen eier denne bygården i Parkveien i Oslo.
Jenny Stray Spetalen eier denne bygården i Parkveien i Oslo. (Foto: Mikaela Berg)

Dagligvarearvingene

Finn Hartvig (28), Karl Edvard (26) og Peder Oskar (23) Johannson er tre av dagligvaretopp og Norgesgruppen-eier Johan Johannsons totalt fire barn.

Til sammen hadde de i 2021 en ligningsført formue på 6,8 milliarder kroner. Eldstemann Finn Hartvig står oppført med en ligningsinntekt på en drøy halv million.

Til sammen betalte de tre brødrene 58 millioner kroner i skatt.

Ifølge bladet Kapital er far Johan Johannson god for over 60 milliarder kroner.

Hotellarvingene

Hotellinvestor Petter Stordalens tre barn Emilie (30), Henrik (28) og Jakob (25) har i alle årene siden 2018 vært oppført med minst 900.000 kroner i skattelignet inntekt, og i fjor var ikke et unntak.

Eldstemann i søskenflokken hadde i fjor en skattelignet inntekt på 13,9 millioner, mens Henrik og Jakob er oppført med inntekter på henholdsvis 10,4 millioner og 13,1 millioner kroner.

Samlet har de tre en formue på rundt 16,8 millioner kroner. Det er en kraftig nedgang sammenlignet med 2020, da både Jakob og Emilie Stordalen hadde skattelignede formuer på over 200 millioner kroner hver.

Petter Stordalen og barna. Fra venstre: Jakob A. Stordalen, Emilie Stordalen, Petter Stordalen og Henrik Stordalen.
Petter Stordalen og barna. Fra venstre: Jakob A. Stordalen, Emilie Stordalen, Petter Stordalen og Henrik Stordalen. (Foto: Nadia Frantsen/Nordic Choice Hotels)

Hagen-arvingene

Investor Stein Erik Hagen har flyttet mesteparten av eierskapet i milliardkonsernet Canica til datteren Caroline Marie Hagen Kjos i Sveits.

Også hans eldste sønn, Carl Erik Hagen, er bosatt i Sveits. Milliardærens eldste datter, Nina Camilla Hagen Sørli, bor imidlertid fortsatt i Norge og var i fjor oppført med en ligningsformue på over 800 millioner kroner.

Hun er styreleder i Canica Investor og styremedlem i familieselskapet Canica.

Røkke-arvingene

Det kom som en liten bombe da Aker-eier og milliardær Kjell Inge Røkke tidligere i år meldte flytting til Sveits, og etter ham har en horde andre norske milliardærer fulgt i tiden siden. To av hans barn befinner seg imidlertid fortsatt i Norge.

Elisabeth Monsen Røkke (36) var i fjor oppført med en skattelignet inntekt på rett over 40.000 kroner og en formue på 371,5 millioner kroner.

Kristian Røkke er sjef for børsnoterte Aker Horizons.
Kristian Røkke er sjef for børsnoterte Aker Horizons. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

Sønnen Kristian Monsen Røkke, som er sjef for børsnoterte Aker Horizons, var i fjor oppført med en inntekt på 23,2 millioner kroner og en formue på 354 millioner kroner. I tillegg til å være toppsjef for det grønne paraplyselskapet sitter han også i styret til underselskapene Aker Mainstream Renewables og Aker Carbon Capture.

Begge barna eier hver sin andel på 1,75 prosent av det øverste selskapet i Røkkes industrikonsern, The Resource Group (TRG).

Også høyt oppe på formuestoppen blant arvingene ligger de tre barna til barnehagegründerne Sigurd Steen Aase og Eli Sævareid, som står bak barnehagekjeden Trygge Barnehager.

Trygge barnehager-gründerne Eli Sævareid og Sigurd Steen Aase (innfelt).
Trygge barnehager-gründerne Eli Sævareid og Sigurd Steen Aase (innfelt). (Foto: Marie von Krogh og Carina Johansen)

Barna Eystein (37), Gaute (35) og Urd (28) Sævareid Aase sto i fjor oppført med til sammen mer enn 900 millioner kroner i formue – en betydelig økning fra året før.

Mohn-arvingene

For bergensmilliardær Trond Mohns tre barn Christine (51), Louise (48) og Frederik Wilhelm (45) endte fjoråret med et fall i de ligningsførte formuesverdiene fra året før.

Lillebror Mohn sitter på de største verdiene og var oppført med en formue på 1,6 milliarder kroner. Til sammenligning sto investoren oppført med en formue på rundt fem milliarder kroner i 2019.

Både Louise og Christine Mohn sto i fjor oppført med en formue på rundt 600 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.