– Det er jo altfor lite, er det ikke det, ha ha.

Rikard Storvestre tjente 14 millioner kroner i fjor og står ifølge hans ferske ligning oppført med en formue på 75 millioner kroner.

– Vi gjorde det bedre i fjor enn vi gjorde året før. Og det var året da Norske Skog gikk konkurs, sier Storvestre, om investeringene til ham og barna.

Formuen har ikke vært større siden like før finanskrisen.

«Blir enten veldig bra eller veldig dårlig»

Storvestre, født og oppvokst på Sortland i Nordland, startet som privatinvestor i 1991. Ti år senere flyttet han til Natal i Brasil. Han liker høy risiko.

Her kan du søke i skattelistene.

Storvestre var tidlig på 2000-tallet blant de aller største aksjonærene i it-selskapet Opticom. Han klarte å komme seg unna med 17 millioner kroner i gevinst før boblen kollapset og selskapet opphørte. Storvestre var også en av de største aksjonærene i Norske Skog. Der kom han seg aldri unna og det endte med store tap.

– Med min risikoprofil blir det enten veldig bra eller veldig dårlig, sier Storvestre og ler.

Forrige uke satset han enda mer penger i risikofylte aksjer. Nordlendingen kjøpte seg kraftig opp i gruveselskapet Element, som skal satse på kryptovaluta sikret i selskapets råvarer.

Storvestre er Elements klart største aksjonær med aksjer verd 18 millioner kroner.

Satser på kryptovalutaselskap

– Det er risiko. Det er et selskap som kan ta tigangeren og kan også ende opp nær null, sier han.

Element steg kraftig på børs da det varslet om satsingen på kryptovaluta, men har siden toppen i mars falt 72 prosent. Mye av årsaken kan muligens knyttes til et såkalt dødsspirallån selskapet inngikk for å finansiere kjøp av et marokkansk gruveselskap i år.

Lånet er et konvertibelt lån inngått med Alpha Blue Ocean (ABO) på en halv milliard kroner. Lånet er delt opp i ti deler, hver på 50 millioner kroner, og gir ABO rett til å konvertere lånet til aksjer basert på snittkursen de siste ti foregående dagene. Det betyr at jo mer kursen faller, jo flere aksjer får långiverne hver gang de konverterer. Og de eksisterende aksjonærene utvannes.

– Den måten å finansiere på er ikke gunstig for aksjonærene, men for selskapet er det en helt fantastisk finansiering. Selskapet er helt fritt for gjeld, ikke ei krone. De har betydelige eierandeler i Canada og Marokko. Alle eiendeler er priset til «peanuts».

– Hva skal til for at selskapet går fra «peanuts» til «pineapples»?

– Nyheter om at token (kryptovaluta red.amn.) blir realisert og at man får noe ut av det. Hvis de finansierer noe gjennom tokens i år og får et forhåndssalg av dem er det klart at det kan doble kursen over natten, sier Storvestre.

Om 2018 sier han følgende:

– Det ligger an til å bli bedre i år enn i fjor.

Tjente 656.000 kroner

Flere norske investorer opplevde en endring i formue og inntekt i fjor.

Eiendoms- og aksjeinvestoren Haakon Sæter fra Fredrikstad økte formuen med 36,6 millioner kroner i 2017 til 157,3 millioner kroner. Inntekten på 656.000 var derimot ikke så mye å skryte av.

Privatinvestoren har blant annet investert i bulkrederier som Jinhui Shipping, Golden Ocean og Eagle Bulk Ship, fortalte han til DN ved inngangen til 2018. Da sa han også at han trodde 2017 ble det beste året hans noensinne som investor.

Eiendoms- og aksjeinvestoren Haakon Sæter fra Fredrikstad økte formuen med 36,6 millioner kroner i 2017 til 157,3 millioner kroner.
Eiendoms- og aksjeinvestoren Haakon Sæter fra Fredrikstad økte formuen med 36,6 millioner kroner i 2017 til 157,3 millioner kroner. (Foto: Christopher Olssøn)

Det forrige toppåret hans var i 2015, da han tjente gode penger på teknologiselskapet Next Biometrics Group. Denne investeringen kastet ikke like godt av seg i 2017. Sæter har vært en av de største investorene i selskapet, og i fjor høst skrev DN at han hadde et foreløpig tap på mellom 19 og 27 millioner kroner på investeringen.

1,6 mrd. i formue

Milliardæren Torstein Tvenge fortsatte å bygge på formuen i 2017. Investoren økte formuen med 360 millioner kroner i løpet av året, og sitter nå med en formue på drøye 1,6 milliarder kroner.

Tvenge slo seg opp på reklame og eiendom, og driver stort innen eiendom, vin og aksjeinvesteringer. Formuen drives gjennom Fram-selskapene hvor også barna sitter på eiersiden.

Milliardæren Torstein Tvenge økte formuen med 360 millioner kroner i løpet av året, og sitter nå med en formue på drøye 1,6 milliarder kroner.
Milliardæren Torstein Tvenge økte formuen med 360 millioner kroner i løpet av året, og sitter nå med en formue på drøye 1,6 milliarder kroner. (Foto: Mikaela Berg)

I tillegg til eiendom driver Tvenge med aksjeinvesteringer. De siste årene har han investert stort i forbrukslånsbanker, og 2017 ble intet unntak. I november i fjor kjøpte han aksjer i Komplett Bank for 46 millioner kroner. Tvenge sitter også på store verdier i Bank Norwegian, men i oktober i fjor solgte han seg ned. Etter nedsalget satt han igjen med aksjer til en verdi av 235 millioner.

Runar Vatnes formue falt

Inntekten til eiendomsinvestoren Runar Vatne derimot falt med drøye seks millioner til 13,1 millioner kroner i 2017, men han doblet formuen sin til 39,2 millioner. I 2015 solgte han og de to andre partnerne i Søylen Eiendom luksusporteføljen. Sammen med den tidligere forretningsadvokaten Carl Erik Krefting og Kreftings studiekompis Hans Petter Krohnstad, bygget de på få år et motestrøk i øvre del av Karl Johan med leietagere som Hermes og Gucci.

Eiendomsinvestoren Runar Vatne doblet formuen sin til 39,2 millioner kroner.
Eiendomsinvestoren Runar Vatne doblet formuen sin til 39,2 millioner kroner. (Foto: Mikaela Berg)

I tillegg er Vatne tungt inne i aksjeinvesteringer, og i desember i fjor gikk han inn i den børsnoterte eiendomsutvikleren Solon med rundt 95 millioner kroner.

Øyelege tredoblet formuen

Øyelege og investor Ole Morten Halvorsen hadde i fjor en skattelignet inntekt på 377,4 millioner kroner, mens formuen i ligningen var på 771,8 millioner kroner. I 2016 var formuens hans på 216,5 millioner kroner. Halvorsen skattet 6,67 millioner kroner i fjor.

Øyelege og investor Ole Morten Halvorsen hadde i fjor en skattelignet inntekt på 377,4 millioner kroner, mens formuen i ligningen var på 771,8 millioner kroner.
Øyelege og investor Ole Morten Halvorsen hadde i fjor en skattelignet inntekt på 377,4 millioner kroner, mens formuen i ligningen var på 771,8 millioner kroner.

Han er en av de største privatinvestorene på Oslo Børs, men også en av de mest belånte.

Ved utgangen av fjoråret hadde investeringsselskapet hans, OM Holding, gjeld til kredittinstitusjoner på 886 millioner kroner – med andre ord skyhøy giring for å satse på oppgang i aksjemarkedet. Blant de største investeringene er Storebrand og lakseselskapene Grieg Seafood og Austevoll Seafood. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellekonferansen
01:08
Publisert: