Martin Andresens private investeringsselskap, Mime Invest, hadde et resultat før skatt på 92 millioner kroner, viser fjorårets regnskap. Det er et stort fall fra de 421 millionene selskapet tjente i 2020.

Regnskapstallene for konsernet viser at inntektene for 2021 ligger på 1,9 milliarder kroner, en nedgang fra 2,4 milliarder i 2020. Investeringsselskapet rapporterer rett nok reduserte driftskostnader, henholdsvis på 1,8 milliarder mot to milliarder i 2020.

Majoritetseier i møbelkjede

DNs aksjonærregister viser at Andresen eide 93 prosent av aksjene i Mime Invest ved årsskiftet. De resterende syv prosentene eies av Kaare Invest, som eies av styreleder Thomas Berntsen i Skeidar Living Group, sammen med billedkunstneren Sofie Berntsen.

Den største investeringen til Andresen er møbel- og interiørkjeden Skeidar. Andresen-familien eier vel 70 prosent av aksjene i Skeidar. I fjor hadde møbelkonsernet et resultat før skatt på 93 millioner kroner. I 2020 lå resultatet på rundt 209 millioner, etter flere år med tap.

Styret er forberedt på at 2022 kan bli et krevende år. I årsberetningen nevner de økte strømpriser, krigen i Ukraina og logistikkostnader som årsaker bak.

«De makroøkonomiske utsiktene med hensyn til rente- og valutautvikling er også til en viss grad usikre, og konkurransesituasjonen er fortsatt hard i en bransje preget av pris og marginpress», skriver styret videre.

Nødlån i 2020

I 2020 måtte Andresen gå inn med nødlån da møbelkjeden Skeidar hadde tapt 190 millioner kroner de to forgående årene. Teknisk sett var selskapet i brudd med lånebetingelsene. Derfor måtte eierne på banen.

Majoritetseier Martin Andresen måtte bruke sin egen pengebinge, selskapet Birkelunden Investeringsselskap, til å gå inn med 55,2 millioner kroner i ansvarlig lån til Skeidar-konsernet.

I 2012 slo de to møbelkjedene Living og Skeidar seg sammen, og skapte møbelgiganten Skeidarliving Group. Hver for seg slet begge kjedene, men håpet var at de sammen skulle få ut stordriftsfordeler. Skeidarliving består i dag av rundt 50 varehus.

Det har ikke lyktes DN å nå Thomas Berntsen, som er oppgitt som kontaktperson for Mime Invest.

Via datterselskapet Birkelunden Investeringsselskap var Andresen også en av de største aksjonærene i Instabank. Tidligere i år kom danske Lunar med et bud på selskapet på 1,29 milliarder kroner. Det ga Andresen og selskapet en papirgevinst på 33 millioner kroner.

Onsdag kommer det imidlertid frem at hele transaksjonen kan gå i vasken, fordi Lunar foreløpig ikke har vært i stand til å hente kapitalen Finanstilsynet mener selskapet trenger for å gjennomføre oppkjøpet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.