Skikonsernet Skistar ble, i likhet med store deler av resten av samfunnet, hardt rammet av koronapandemien i fjor. Først ble anleggene i Norge stengt på grunn av smittevernhensyn, og i tur og orden fulgte Østerrike og Sverige.

Nedstengningen av de norske sentrene skjedde kun en drøy uke etter at Stefan Sjöstrand tok over som konsernsjef.

– Det var starten på et annerledes og turbulent år, både for meg som ny toppsjef og for selskapet, skriver Sjöstrand i konsernets årsberetning.

Skistar ab er det overordnede konsernet, notert på Stockholm-børsen, og eier av det norske datterselskapet Skistar as. Konsernet opererer med avvikende regnskapsår, fra september til august. Av det ferske regnskapet går det frem at det norske datterselskapet maktet å hente seg inn etter det innledende koronasjokket i mars i fjor.

Fasit ble en omsetning på 554 millioner kroner i regnskapsåret 2019/2020, mot 656 millioner kroner året før, mens resultatet før skatt endte på 91,5 millioner kroner, ned fra 159 millioner kroner året før.

Koronautfordringer også i år

Konsernet fikk på sin side en omsetning på 2,4 milliarder svenske kroner i regnskapsåret 2019/2020, og et resultat før skatt på 350 millioner svenske kroner.

– Vi har hatt et annerledes år som vi nå legger bak oss. Samtidig ser vi at interessen for alpin fjellturisme fortsatt er stor, og vi kan vise til økt etterspørsel for 2020/2021-sesongen, særlig i det svenske markedet. I Norge er det noe mer avventende, skriver konsernsjef Sjöstrand i årsberetningen.

Selv om skikonsernet klarte å snu seg rundt, fortsatte korona å skape problemer for Skistar i fjor høst og inn mot 2020/2021-sesongen. Norske karanteneregler var en stor grunn til nettopp det. I midten av desember i fjor var nemlig alle som kom til Norge pålagt å gå i ti dagers karantene, noe som i praksis innebar at Norge ble stengt for utenlandske skiturister.

Konsernsjef Sjöstrand sa til DN i desember i fjor at Skistar tidligere på høsten hadde veldig mange bookinger fra danske og svenske gjester, blant annet for opphold til jul og nyttår.

– Disse får jo ikke komme inn i Norge, og dermed ble det et betydelig antall avbestillinger. Men vi markedsfører oss nå ganske intensivt lokalt for å flere norske gjester til Trysil og Hemsedal. Nordmenn får jo ikke reise ut, så vi tror det er muligheter her, sa han.

Likevel skulle første halvdel av inneværende regnskapsår vise seg å bli tøft.

Inntektsfall halv milliard

Da konsernet la frem halvårstall i mars i år var fasiten nemlig et inntektsbortfall på over en halv milliard svenske kroner. 60 millioner i Østerrike, 100 millioner i Sverige og 350 millioner svenske kroner i Norge gikk tapt, skrev SvD Näringsliv.

På grunn av restriksjoner på reise over grensene mellom Norge, Danmark og Sverige, sa konsernsjefen at det bare var svenske gjester på de svenske destinasjonene, og nordmenn i Trysil og Hemsedal. Like før påsken ble innreiseforbudet til Sverige fra Norge for ikke-svenske borgere opphevet.

Sjöstrand fortalte til Dagens Industri at Skistar tok forbehold for å redusere mulighetene for smitte, og at det ble satt inn «veldig mye ekstrapersonale for å guide og å svare på spørsmål».

Skistar abs største eier er holdingselskapet Ekhaga Utveckling ab, som i tillegg til Skistar også er på eiersiden i bygg- og anleggskonsernet Peab. Skistar er verdsatt til rett over 13 milliarder kroner på Stockholm-børsen, der b-aksjene er notert. Torsdag steg aksjen 2,5 prosent til sluttkurs 176 kroner.

Det er Eivor Andersson som er styreleder i selskapet. DI skrev tidligere i sommer at hun ikke stiller til gjenvalg som ny styreleder ved generalforsamlingen som skal avholdes i desember.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.