Da Swedbanks estiske bank Hansabank, som senere tok navnet Swedbank, i 2008 skulle rekruttere en ny kunderådgiver, var flytende russisk et språkkrav.

Det kommer frem i en jobbannonse datert 2008 som skal være fra Hansabank. Jobbannonsen ble først omtalt av Bloomberg. Annonsen er en detalj i et ellers foreløpig uklart bilde av hva som faktisk har funnet sted i de baltiske landene siden Swedbank kjøpte Hansabank på midten av 2000-tallet.

Forrige uke avdekket svenske SVT at 40 milliarder svenske kroner skal ha blitt kanalisert gjennom Swedbanks filialer i Estland, Latvia og Litauen. Saken er nært knyttet til Danske Bank-skandalen, som de siste årene er blitt rullet opp i dansk og britisk presse.

Da Danske Bank-saken ble kjent, uttalte Swedbank at deres filialer i Baltikum ikke var utsatt for hvitvasking, fordi de kun håndterte lokale kunder.

Jobbannonsen fra 2008 kan etterlate et noe annet inntrykk.

I annonsen presenterte banken sitt arbeid med utenlandske kunder slik: «Hansabank International Private Banking tilbyr en ekspertise på tvers av banktjenester for å hjelpe våre russiske kunder og CIS-kunder å nå sine mål». Betegnelsen CIS står for det såkalte Samveldet av uavhengige stater, og besto av en rekke av statene som tidligere hadde tilhørt Sovjetunionen, blant dem Aserbajdsjan, Moldova og Usbekistan.

Markedsføring overfor nye kunder skulle finne sted både i Russland og i de tidligere sovjetstatene, ifølge annonsen, som lokket med både «internasjonale muligheter og interessante klientkontakter, og en «veldig kompetitiv bonuspakke».

Til Bloomberg sier Swedbanks kommunikasjonssjef Francke Rodau at han ikke ønsker å kommentere spesifikke detaljer på nåværende tidspunkt, fordi banken nå mottar svært mange spørsmål om virksomheten i de baltiske landene, og at de ønsker å gi samme informasjon til alle samtidig.

Swedbank har annonsert at de har bestilt en ekstern granskning av sine baltiske filialer på bakgrunn av SVTs avsløringer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Vår topp «rainmaker» er kvinne
Sveriges ledende forretningsadvokatfirma Vinge har klart noe de største norske advokatbyråene ikke har fått til.
02:30
Publisert: