Søksmålet gjelder 440 millioner dollar, eller 3,9 milliarder norske kroner, som storbanken hevder teknologi- og investeringsselskapet Softbank skylder bankens velstående kunder i det amerikanske byggefirmaet Katerra, skriver Financial Times.

Byggefirmaet Katerra, en klient av Greensill og finansiert av Softbanks Vision Fund, ble begjært konkurs i juni i år med mer enn en milliard dollar i gjeld.

Greensill lånte byggefirmaet Katerra 440 millioner dollar, pakket så inn gjelden og solgte videre til blant annet Credit Suisse-investorer – markedsført som lavrisikoinvesteringer.

Kollaps

Fondet Greensill Capital, etablert av den australske finansmannen Lex Greensill i 2011, satset på såkalt «supply-chain finance», en type såkalt rettferdig finansiering. I vår ble det kjent at fondet skal ha tatt opp flere tvilsomme lån, blant annet til selskaper som ikke eksisterer. Credit Suisse har brukt Greensill i finansieringen til flere av bankens fond, og har fungert som en kilde til investeringskapital for Greensill gjennom disse fondene.

Credit Suisse går rettens vei for å få tilbakebetalt store beløp den mener Softbank skylder bankens kunder etter kollapsen i fondet Greensill Capital.
Credit Suisse går rettens vei for å få tilbakebetalt store beløp den mener Softbank skylder bankens kunder etter kollapsen i fondet Greensill Capital. (Foto: ARND WIEGMANN/Reuters/NTB Scanpix)

Banken er blitt dratt med i dragsuget etter at det fallerte finansforetaket kollapset tidligere i år og måtte holde tilbake en investering på over ti milliarder dollar i Greensill.

Sent i 2020 sprøytet Softbank, som har investert i oppstartsselskaper over hele verden i over 25 år, inn kontanter i Greensill – ment til å dekke gjelden til Katerra. Men Financial Times avslørte tidligere i år at pengene aldri nådde Credit Suisse-fondene.

Den sveitsiske banken vil gå rettens vei for å finne ut hva Softbank-ledere, inkludert styreleder og administrerende direktør Masayoshi Son, visste om avtalen. På torsdag tok Credit Suisse ut en stevning i amerikanske domstoler, som vil gi storbanken muligheten til å få tak i dokumenter og kommunikasjon utvekslet mellom Softbank og Katerra.

Softbank eier aksjer for over 40 milliarder på Oslo Børs. Selskapet er største aksjonær i Autostore, der det eier aksjer for over 39 milliarder kroner. Teknologikonglomeratet er også største aksjonær i Kahoot, med aksjer for nær fire milliarder kroner.

Tidligere i år gikk Softbank inn i nettmatselskapet Oda én milliard kroner.

Mener Softbank er ansvarlig

Credit Suisse-advokater mener at Softbank sto bak den økonomiske restruktureringen av Katerra på slutten av 2020, hvor Greensill gikk med på å avskrive gjelden på 440 millioner dollar i bytte mot en eierandel i Katerra.

– Med andre ord, Softbank sto bak en avtale der Greensill påsto å gi fra seg rettighetene til de utestående 440 millioner dollar, selv om det var Credit Suisse som til slutt ville tape på avtalen. Likevel var det ingen som informerte Credit Suisse om at avtalen fant sted, står det i dokumentene.

Credit Suisse har hatt et tøft 2021 da bankens rykte som den fremste av storbankene fra alpelandet er satt på spill på grunn av flere skandaler, som også bidro til at den tapte over 800 millioner dollar i første kvartal i år.

Banken havnet også i skammekroken da det ble kjent at den hadde størst eksponering av alle finansforetakene som hadde hjulpet hedgefondforvalter Bill Hwangs Archegos Capital med enorme veddemål på enkeltaksjer, som endte med at fondet gikk over ende i påsken.

Credit Suisse tapte totalt 5,5 milliarder dollar på Archegos' fall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.