Laksegründer Inge Berg satser på offshore og har kjøpt aksjer for over 30 millioner kroner i det kriserammede offshorerederiet Solstad Farstad. Bergs familieselskap Nordlaks Holding kjøpte forrige uke 1,8 millioner aksjer i rederiet og er nå niende største aksjonær med 4,65 millioner aksjer, vel 1,6 prosent av aksjene.

Med en aksjekurs på syv kroner er Bergs eierpost i Solstad Farstad verd rundt 32,5 millioner kroner. Største aksjonærer i rederiet er Kjell Inge Røkkes Aker Capital med 20 prosent og John Fredriksens Hemen Holding med 17 prosent.

Megafusjon

De to milliardærene Røkke og Fredriksen slo i vinter sine rederier Solstad og Deep Sea Supply sammen med Farstad Shipping og skaffet seg kontroll i det fusjonerte rederiet Solstad Farstad. Fusjonen ga rederiet et pusterom til å betjene milliardgjelden og skapte Norges største offshorerederi med 150 skip.

Rett etter at fusjonsplanene ble kjent i februar, gikk aksjekursen rett opp fra under 11 til over 14 kroner per aksje, men har siden blitt halvert og ble mandag handlet for under syv kroner per aksje, det laveste siden aksjen ble notert på Oslo Børs.

Aksjekursen lå over ni kroner i sommer, før den falt under åtte kroner i slutten av august og nådde nytt bunnivå mandag på under syv kroner. Berg har dermed tapt noen kroner hittil på aksjene i rederiet.

28 milliarder i gjeld

Analytiker Kim Andre Uggedal i Fearnley Securities sier det ikke er noen spesielle hendelser, men et «knalltøft marked» som trolig er årsaken til at aksjekursen i Solstad Farstad er halvert det siste halvåret.

– Selskapet har to milliarder i markedsverdi og en netto rentebærende gjeld på 28 milliarder kroner. Markedet i offshore er fortsatt knalltøft, og jeg tror ikke det blir særlig bedre i 2018, sier Uggedal.

Han tror flere av bankene og obligasjonseierne som i vinter konverterte gjeld til egenkapital, har ønsket å selge aksjene de fikk i selskapet, og at det kan ha skapt et salgspress på aksjen.

– Gjennom restruktureringen kom det inn en del banker og obligasjonseiere som aksjonærer. Disse vil normalt sett ikke sitte i egenkapitalen. Dette kan ha gitt et ekstra salgspress, sier Uggedal.

Inge Bergs selskap Nordlaks fikk nylig tildelt to utviklingstillatelser til å bygge to 450 meter lange havmerder. Merdene skal bygges med teknologi fra offshorenæringen.

Inge Berg har ikke svart på DNs henvendelser.(Vilkår)

Denne suven er liten utenpå og stor inni
Skoda kommer med sin andre SUV, den lille, men likevel store Karoq.
00:48
Publisert: