I midten av november skrev DN at rederarving Michael Steensland Brun (36) sammen med sin familie ønsker å kjøpe opp det børsnoterte gassrederiet Solvang til 30 kroner aksjen.

Det skjedde etter at det ble fremmet et frivillig tilbud gjennom Unity Invest, som er et heleid datterselskap av investeringsselskapet Clipper. Clipper eies i dag av Steensland Brun, hans søster Melanie Tone S. Gotteberg (38) og moren Menne Steensland. Investeringsselskapet er i dag den største aksjonæren i rederiet.

Clipper har en eierandel på 26,49 prosent av aksjene i Solvang. Dersom tilbudet gjennomføres vil datterselskapet Unity Invest overta 19.880.365 av aksjene som aksjonærene bak tilbudet kontrollerer. Det tilsvarer 80,64 prosent av de utestående aksjene. Unity Invest fikk tirsdag aksept for 124.049 aksjer i Solvang til tilbudsprisen på 30 kroner per aksje, opplyser rederiet i en børsmelding.

Totalt har selskapet fått aksept for 152.187 aksjer, som tilsvarer en eierandel på 0,62 prosent i Solvang.

Nekter å selge lavt

Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener har tidligere uttalt at budet på 30 kroner per aksje er for lavt. Gjennom fondet Sissener Canopus er han den femte største aksjonæren i rederiet.

Mandag kom Solvangs styre med en uttalelse om at budet på 30 kroner per aksje for de resterende aksjene i selskapet er rimelig. Avgjørelsen har de basert på en verdivurdering gjort av Pareto Securities, som har kommet frem til at aksjen har en verdi på 29,80 kroner.

– Det budet er helt fjollete. Verdivurderingen til Pareto er like fjern. Jeg vet ikke hva Pareto vet som ikke revisor vet, men han har jo revidert og godkjent et regnskap som viser bokført egenkapital på 45 kroner per aksje, sier Sissener, og legger til:

– Vi forholder oss til revisor.

Sissener forteller at han både mandag og tirsdag benyttet anledningen til å kjøpe aksjer i Solvang til en kurs på 31 kroner per aksje.

– Det sier vel sitt om at budet er uaktuelt. Man kan ikke selge noe som er verdt 45 kroner til 30 kroner, sier han.

Tormod Høiby i Pareto Securities understreker at de har gjort en riktig vurdering av Solvang.

– Vi har gjort en grundig verdivurdering av selskapet på vegne av styret. Vi står fullt inne for den. Utover det har vi ingen kommentar, sier han.

Styreleder Michael Steensland- Brun støtter Paretos vurdering.

– Vi synes tilbudet vi har kommet med er et riktig tilbud for Solvang og det blir jo også bekreftet av Paretos vurdering. Tilbudet fremstår sterkere hvis man ser på hvordan øvrige LPG-rederier prises på Oslo Børs, både med tanke på substans og bokført kapital, sier Steensland-Brun.

Vil vurdere et nytt bud

Sissener utelukker imidlertid ikke at de vil vurdere å selge aksjene til en høyere pris.

– Vi vil nok vurdere et annet bud, men å selge under kommer vi ikke til å gjøre. Så får vi se hva som skjer, sier han.

Mandag kjøpte han ytterligere 50.000 nye aksjer i Solvang. Aksjen ble mandag handlet til 31 kroner på Oslo Børs. Fondet hans Sissener Cannopus står oppført med 1.109.503 aksjer i gassrederiet, som tilsvarer en eierandel på 4,5 prosent.

Unity Invest har inngått en betinget avtale med Clipper og de konsoliderte partene i Steensland-gruppen, Michael Steensland Brun, Menne Steensland og Melanie Tone Steensland Gotteberg, Audley, Straen, Barque og Corneliussen Invest. Ifølge børsmeldingen vil til sammen da 67,6 prosent av aksjene i Solvang være kontrollert av Steensland-selskaper.

Det er også avtalt å kjøpe aksjene til Mertoun Capital, MP Pensjon PK, Skagenkaien Eiendom, Espedal & Co, Torkap, Jaco Invest, Svesund, Taif, Bomato og Svend Botolf Sundby. De kontrollerer omtrent 13 prosent av aksjene til selskapet. Hvis oppkjøpet gjennomføres blir disse aksjonærer i Unity Invest.

Steensland Brun er i dag styreleder av rederiet Solvang og sto i fjor oppført med en formue på 1,3 milliarder kroner. Han er barnebarn av den avdøde rederen og motstandshelten Inge Steensland.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Østerriksk julerødvin til 140 kroner
Meinklang har laget en strålende og julematvennlig rødvin i 2016
00:55 Min
Publisert: