2019 var et oppløftende år for Blystad sitt investeringsselskap Songa Trading. Regnskapet viser at selskapet hadde et overskudd før skatt på 37,7 millioner kroner.

Det er langt hyggeligere enn året før. I 2018 hadde et Blystad sitt verste år siden finanskrisen med et underskudd på en kvart milliard kroner.

I fjor steg verdien av aksjer og andre finansielle instrumenter med nesten 67 millioner kroner – såkalt papirgevinst i regnskapet – godt hjulpet av oppgangen på Oslo Børs. Hovedindeksen steg med om lag 16,5 prosent i 2019, men har falt i underkant av ti prosent så langt i år.

Shipping og forbrukslån

DNs aksjonærregister viser at Songa Trading hadde eierandeler i en rekke børsnoterte selskaper ved inngangen til 2020. Noen av de største aksjepostene var i Arne Fredly sitt tankrederi Hunter Group og forbrukslånsbankene Brabank og Komplett Bank, og fingeravtrykksselskapet Next Biometrics.

Sistnevnte har i lang tid fått juling på børsen og har falt om lag 90 prosent siden 1. januar 2019. Brabank har også hatt det tøft de siste årene og har falt 80 prosent i samme periode.

Songa Trading har i tillegg vært storaksjonær i filmselskapet WR Entertainment som slo seg selv konkurs i juni fjor, og har aksjer i betongskanner-selskapet Elop som nylig ble notert på markedsplassen Merkur Market forrige uke.

Blant unoterte selskaper, er Blystad blant annet inne i eiendomsmeglingstjenesten Propr og oljeserviceselskapet Dwello.

Et selskap Blystad imidlertid ikke hadde like stor suksess med er det børsnoterte havbunnsseismikkselskapet Axxis Geo Solutions, som ble børsnotert i fjor sommer. Utover høsten falt aksjekursen kraftig og Blystad solgte seg helt ut av selskapet rett før jul.

Axxis-investeringen ligger imidlertid i Blystad-eide Songa Investments, som ikke har levert tall for 2019 ennå.

Styrket egenkapitalen

Regnskapet viser at ved utgangen av 2019, hadde Songa Trading markedsbaserte aksjer for 385 millioner kroner, opp fra 212 millioner kroner i fjor. Kostprisen på aksjene var på 334 millioner kroner.

Selskapet realiserte et tap på 6,7 millioner kroner gjennom salg av aksjer og skrev ned aksjeverdier for 34,3 millioner kroner.

Den samlet egenkapitalen styrket seg fra 396 millioner kroner til 450 millioner kroner i løpet av 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.