På tirsdag ble førsteutgaven av boken som først tar for seg aksjemarkedet lagt ut på auksjon, skriver Bloomberg. Prisantydning er omtrent 300.000 dollar, eller i overkant av 2,5 millioner kroner.

I 1602 ble børsen i Amsterdam grunnlagt av det nederlandske ostindiske handelskompani, og anses i dag som verdens eldste børs. Boken «Confusion de Confusiones» ble skrevet i 1688 av Joseph Penso de la Vega, som emigrerte fra Spania til Nederland tidligere på 1600-tallet og skrev boken på spansk.

Ga et innblikk i aksjehandelen

I boken beskrev de la Vega handelsmekanikker som kjøpsordre, salgsordre, manipulasjoner i markedet samt generelle råd for investering.

Senior Specialist Selby Kiffer hos auksjonshuset Sotheby's sier at boken gir en beskrivelse fra innsiden av aksjemarkedet. Den skulle løfte sløret og forklare hva som foregår, skriver Bloomberg.

Fire prinsipper

Ifølge Bloomberg introduserer Vega fire prinsipper i boken:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Ikke gi noen råd for å kjøpe eller selge aksjer, da det kan hende at du tar feil.
  • Ta enhver gevinst uten å angre deg for tapt profitt.
  • En gevinst i dag kan bli et tap i morgen.
  • Den som ønsker å bli en suksessfull handelsmann må ha både tålmodighet og penger.
På toppen av Petter Stordalens giganthotell midt i Oslo, legger gründerne et helt spesielt tak
– Klart at det er litt rart i november.
03:34
Publisert: