I midten av desember i fjor startet en bankansatt i Sparebank 1 SMN i Trondheim overføringene av bankens midler til egne kontoer i Norge og videre til utlandet. Mannen i 20-årene er siktet for å ha underslått flere titall millioner kroner. Han er varetektsfengslet og har erkjent straffskyld for siktelsen.

Politiadvokat Ole Andreas Aftret bekrefter til DN at mannen var innleid fra vikarbyrået Manpower.

– Vi har kontaktet vikarbyrået han er ansatt gjennom for å få oversikt over tidligere arbeidsforhold, sier han.

Kommunikasjonsdirektør Sven Fossum i Manpower Group forteller at vikarbyrået samarbeider med både banken og politiet.

– Jeg synes bare det er trist. Det er trist for alle involverte, både for banken, for oss og for vedkommende. Det er en tragedie.

– Hvor lenge har han jobbet hos dere?

– Det har jeg ikke lyst til å gå inn på. Det vil bidra til å kunne identifisere medarbeideren.

– Hvilke sikkerhetssjekker har han vært gjennom før han fikk jobben?

– Det er ganske strengt når du skal jobbe i bank. Vi har fulgt alle avtaler med banker om hva som skal gjøres. Vi har vårt på det tørre, sier Fossum.

Fossum forteller at sikkerhetssjekken består både av kontrollskjema og kredittsjekk. I tillegg har selskapet Semac, som spesialiserer seg på bakgrunnssjekker, kontrollert opplysningene den siktede oppga i rekrutteringsprosessen.

– Vi har fulgt alle rutiner. Banken har ikke uttalt at de er misfornøyd med jobben vi har gjort, sier han.

Flere avhør

Som Adresseavisen tidligere har skrevet skal internkontrollen i banken – kjent som compliance – ha tatt kontakt med den siktede. Likevel skal underslagene ha fortsatt, etter det DN erfarer.

– Banken var mistenksom allerede i mellomjulen. Det var compliance som tok kontakt med ham i mellomjulen og viste skepsis overfor det han har gjort, sier advokat Christian Wiig som forsvarer den siktede til DN.

Politiadvokat Ole Andreas Aftret forteller at de har gjennomført avhør av flere bankansatte som har status som vitner.

– I dag har vi avhørt bankansatte. Vi har inne relevant personell i banken for å forklare seg om hva som har skjedd. Det er compliance og andre avdelinger som er relevant.

– Hva har de forklart?

– Det sier jeg ikke noe om, men de har forklart seg rundt hvordan dette ble oppdaget.

Tyskland og Sverige

Ifølge politiadvokat Ole Andreas Aftret viser foreløpige undersøkelser at den siktede har sendt midler til to finansinstitusjoner i utlandet – én i Sverige og en i Tyskland. Tirsdag skrev E24 at politiet har beslaglagt et tosifret millionbeløp hos den svenske institusjonen.

– Det er et tosifret millionbeløp, utover det ønsker jeg ikke å gi noen detaljer om det, sier politiadvokat Ole Andreas Aftret til DN.

Foreløpig er ikke midlene i Tyskland beslaglagt.

– Økokrim jobber med det. De har sine kontaktpunkter i Tyskland som de jobber med for å komme i dialog med institusjonen.

– Nå er det de to hovedinstitusjonene som er aktuelle. Per nå ser det ut som det er her pengene har gått. Nettotapet på det her må vi komme tilbake til.

Ifølge politiadvokaten er det ikke mye som tyder på at underslagsmidlene er blitt investert i kryptovaluta. Heller ikke brukt på pengespill.

– Det kommer an på hvordan man anser enkelte finansielle instrumenter, men det er ikke noe tegn på at midlene har gått til klassisk pengespill, sier han.

Forklarte seg om pengene

Den siktedes forsvarer Christian Wiig i Advokatfirmaet Wiig & Co forteller at hans klient allerede i forrige uke forklarte hvor pengene hadde blitt overført.

– Ifølge politiet har man ikke fått tilgang på andre aktiva enn det som ble opplyst fra siktede i avhør på torsdag og fredag.

– Er det deler av pengene som er tapt?

– Hvis sparebanken ikke har underslagsforsikring, er det et ganske stort beløp som er tapt for banken.

Sparebank 1 SMN bekreftet til Adresseavisen tirsdag at den har kriminalitetsforsikring som omhandler forhold som ansattes underslag.

Både Wiig og politiadvokaten forteller at den siktede har forklart seg om motivet, men vil ikke kommentere hva han har forklart.

– Har politiet tatt noen utlegg?

– Han eier intet. Ikke hus, ikke hytte, ikke båt, ikke bil, sier Wiig.

Fryst midler i Norge

Det er Økokrim som har ansvaret for å sikre pengene som er overført til utlandet. Økokrim ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Trøndelag politidistrikt.

– Vi jobber med å sikre midler i norske banker. De er godt sikret allerede fordi de er fryst. Der er det ikke like hast. Vi er i gang og har tatt beslag i Norge også, men ikke noen store summer, sier politiadvokat Aftret.

– Vi jobber med å finne ut om andre involvert. Han har avgitt forklaring om at han var alene. Det er den vi må ettergå og komme til samme konklusjon på selvstendig grunnlag.

VG skrev søndag at samboeren er siktet for medvirkning i saken.

– Jeg har forstått det slik at samboeren har vært pågrepet, avhørt og løslatt. Ifølge siktede har hun ingenting med dette å gjøre, sier advokat Wiig.

Sikret kun mindre andel

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank 1 SMN vil ikke kommentere uttalelsene fra Manpower.

– Vi vil ikke gå inn på forhold som angår den enkeltpersonen som har stått for underslaget. Banken har delt alt med politiet, og vil nå avvente etterforskningen, sier han.

Kommunikasjonsdirektøren bekrefter at Sparebank 1 SMN har en kriminalitetsforsikring som også dekker underslag gjort av bankens ansatte.

– Detaljer i forsikringsavtalen går vi ikke inn på, ei heller hvordan kommunikasjonen går mellom forsikringsselskapet og banken, legger Brøske til.

– Den siktedes advokat sier at banken risikerer at «et stort beløp er tapt for banken» – hva risikerer banken?

– Vi jobber for fullt for å berge midlene sammen med politiet. Vi kan bekrefte at det er sikret et større beløp, men at det kun er snakk om en mindre del av totalen, sier Brøske.

Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN.
Rolf Jarle Brøske, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1 SMN. (Foto: Mikaela Berg)

Ifølge ham er det politiet og banken som har valgt å legge informasjonsbegrensninger på beløpsstørrelsen av hensyn til etterforskningen og sikring av verdiene.

– Vi mener vi har god oversikt, men det gjelder å spore og sikre beløpene som er på avveier, utdyper Brøske.

Om bankens mistanke i romjulen, sier han:

– Jeg kan av hensyn til sikkerhet ikke gå inn på detaljer om hvordan det ble oppdaget og hva som er blitt gjort etter det.

– Hva mener bankens ledelse om at det nå er flere ansatte i banken som er inne til avhør?

– Vi bidrar aktivt og stiller de ressurser til rådighet som trengs av politiet, svarer Brøske.

I Finanstilsynets oppfølging av de ulike bankene inngår et individuelt kapitalkrav som kommer på toppen av de bransjestandardene alle banker har. Per september var bankens krav til egenkapital 17,2 prosent, hvorav 1,9 prosentpoeng var det individuelle kravet fra tilsynet. Totalt utgjorde det knappe to milliarder kroner. For å beregne kravet kvantifiserer risiko for tap i banken, samt operasjonell risiko der risiko for misligheter inngår.

– Jeg vil ikke spekulere i hva Finanstilsynet vil gjøre i denne sammenhengen, men tilsynet er orientert om saken og vi har en tett dialog.

Blir tema på styremøte

Det har vært få lignende underslag i Bank-Norge som det SMN nå har opplevd og knapt noen av samme størrelse.

– Det vil være naturlig at saken på generelt grunnlag tas opp på styrenivå i Sparebank 1-gruppen og i de ulike bankenes styre, sier styreleder Richard Heiberg i Sparebank 1-gruppen.

Heiberg er også konsernsjef i Sparebank 1 Østlandet, som følger like etter Sparebank 1 SMN målt utlånsvolum. De to er blant landets største regionbanker med henholdsvis 186 og 208 milliarder kroner totale utlån.

Ifølge Heiberg er ikke Manpower i stort brukt for innleie av personell i de ulike Sparebank 1-bankene, selv om de har en rammeavtale med Manpower.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.