– Det har vært selskaper som har fått avdragsutsettelser og det foregår restruktureringsdiskusjoner i en god del selskaper allerede, sier Arne Austreid.

Han leder Stavanger-baserte Sparebank 1 SR-Bank. Onsdag varslet banken at nedskrivninger på utlån og finansielle forpliktelser ventes å ligge på 560 millioner kroner i første kvartal.

Årsaken er kraftig oljeprisfall og utfordrende markedsforhold i offshoresektoren. En større del av nedskrivningene er knyttet til et større engasjement.

– Hvem er det?

– Det kan vi selvfølgelig ikke si. Det er et selskap inn mot offshore, sier Austreid.

Vil redusere utlån til offshore

– Jeg tenker at veldig mange av kundene har det utfordrende. De kjenner nok på en stor usikkerhet og kanskje spesielt de siste dagenes utvikling. Ytterligere brått fall i oljeprisen gjør ikke den usikkerheten mindre, sier Austreid.

Bare den siste uken har oljeprisen falt 40 prosent og handler nå til 17 dollar fatet.

SR-Bank har i likhet med mange andre banker redusert andelen utlån til olje- og offshorenæringen. Ifølge Austreid utgjør disse utlånene nå cirka fire prosent av totalen og er vesentlig lavere enn for få år siden.

– Det er ingen tvil om at oljesektoren har hatt det utfordrende helt siden 2015. Den siste tids utvikling har ikke dempet det. Vi kommer selvfølgelig til å være bank for de selskapene som er hos oss i offshoresektoren, men over tid ser vi for oss at engasjementer i offshore blir redusert, sier han.

Det største tapet SR-Bank har tatt i et regnskapsår var i 2016. Da var tapene på 778 millioner kroner, ifølge Austreid.

– Den gangen hadde vi nok en vurdering av at bransjen skulle komme tilbake, og det var den på vei til å gjøre, men så kommer denne situasjonen nå. Den skaper definitivt ekstra utfordringer, sier han.

De 560 millioner kronene som nå ventes å bli skrevet ned er knyttet til første kvartal. Siden utgangen av kvartalet har oljeprisen falt ytterligere 35 prosent fra 26 dollar fatet til rundt 17 dollar i dag.

– Kan dere utelukke ytterligere tap?

– Vi vurderer det med jevne mellomrom. Vi må ta nye nedskrivningsvurderinger hvert eneste kvartal. Utviklingen vil markedet mene mye om, men det er klart at bransjen har det utfordrende og vi vil måtte ta nedskrivninger i henhold til det, sier Austreid.

Analytiker Johan Ström i Carnegie er ikke bekymret for nedskrivningene.

– Tapene er nesten like mye som hele Handelsbanken tar, og aksjer er per nå opp. Forventningene er ekstremt lave. Førstekvartalsresultatene er det egentlig ingen som bryr seg om. Det eneste man vil vite, er at tapene ikke blir enorme, og det ble det definitivt ikke hos SR-Bank som allerede var lavt priset, sier Ström, som anser SR-Bank-aksjen som en kjøpsmulighet.

Må gi opp lønnsomhetsmål

Det blir stadig mer tydelig at koronaviruset rammer finansnæringen hardt. Da banken i februar la frem resultater for fjerde kvartal 2019, meldte den at målsetningen for avkastning på egenkapitalen etter skatt i 2020 var 12 prosent.

Nå venter banken at avkastningen på egenkapitalen vil ligge mellom tre og fire prosent som følge av koronaviruset og følgeeffektene.

Resultatet fra finansielle investeringer ventes å bli minus 30 millioner kroner i første kvartal. Det kommer etter den positive resultateffekten på 340 millioner kroner fra overføringen av personrisikoproduktene fra Sparebank 1 Forsikring til Fremtind Forsikring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.