Nordmenn er verdensmestere i å eie egen bolig, i stedet for å leie. Vi er også gode på å velge flytende rente på boliglånet.

– Det er ingen tvil om at flere burde ha valgt fastrente, sier administrerende direktør Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest.

Banken med et fotfeste i bergensområdet, samt resten av Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane, har en uvanlig stor andel kunder med fastrente. Nær én av fire kunder hadde bundet renten ved årsskiftet. På landsbasis er andelen 11 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

For cirka to år siden senket bankene fastrentene til historisk lave nivåer. De beste kundene har i lang tid fått tilbud om ned mot tre prosent fastrente i ti år.

Sparebanken Vest har vært blant bankene med lavest fastrente. I dag kan kunder få ned mot 3,3 prosent i ti år. Danske Bank tilbyr fortsatt ned mot tre prosent til kunder med Akademiker-avtale.

– Det har vært vinn-vinn for kundene og oss. Det er bra hvis kunder med høy belåningsgrad har en forutsigbar rentekostnad over flere år, sier Kjerpeseth.

For bankene skal det gi en ekstra inntekt utover flytende rente. Men fortjenesten på fastrentelån faller.

Venter rentehopp

Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank tror fastrentene raskt kan stige ett prosentpoeng.
Analysesjef Pål Ringholm i Swedbank tror fastrentene raskt kan stige ett prosentpoeng. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Swedbanks analysesjef Pål Ringholm holder foredrag for et arrangement i regi av Ung i finans torsdag, en nystartet forening rettet mot personer under 35 år i finansbransjen. Ringholm skal snakke om hvordan utviklingen i rentemarkedet og obligasjonsmarkedet påvirker norsk økonomi.

– Særlig for unge med høy belåningsgrad som ikke har råd til å betale høyere renter, er det ikke noe å prate om. Man bør binde renten i ti år, sier Ringholm.

Etter presidentvalget i USA har særlig renter med lang bindingstid skutt i været. En trend som har vart i flere tiår, kan være brutt.

– Snart må bankene følge etter og sette opp fastrentene. Det er rart de ikke har gjort det allerede, sier Ringholm.

Bankene finansierer boliglån med tiårig fastrente med en tilsvarende såkalt «swaprente» i det internasjonale lånemarkedet. Den tiårige renten har steget til cirka 2,1 prosent, og i tillegg betaler bankene rundt 0,7 prosent for finansiering av boliglån med pant i bolig.

– Når bankene tilbyr kundene tiårig fastrente ned mot tre prosent, er det knapt fortjeneste lenger.

– Hvor mye kan tiårig fastrente stige?

– Inntil ett prosentpoeng, i første omgang. Og det kan skje selv om ikke bankenes finansieringskostnad blir dyrere, sier Ringholm.

Han mener det bare er riktig å binde i ti år, om man først skal velge fastrente.

Avventende

Bankene satte opp flytende rente i fjor høst, og det gir høyere fortjeneste i år.

Om bankene setter opp fastrentene, gjenstår å se. Kjerpeseth vil ikke svare på hva banken gjør, men sier følgende om markedet:

– Jeg tror man kan se for seg at bankenes fastrenter kan stige fremover. Man har ikke nødvendigvis så god tid om man skal ha med seg dagens fastrentenivå, sier Kjerpeseth.

De store bankene satte opp flytende rente med cirka 0,2 prosentpoeng i fjor høst. Ringholm sier bankenes finansiering av korte utlån senere er blitt billigere.

– Det er ikke noe som taler for høyere flytende rente akkurat nå. Spørsmålet er om inflasjonen vil ta seg opp internasjonalt og i Norge, og i så fall kan det ligge an til ny renteheving, sier Ringholm.

Forbereder blodslit til fjells
- Vi gjør det fordi vi liker det, sier de to advokatfullmektigene Line Sogn Plassen og Ingeborg Kristine Lind om treningen før norges tøffeste fjellskirenn.
03:10
Publisert:

DNs journalister Espen Linderud og Marte Ramuz Eriksen har gransket hvordan norske aksjefond har gjort det siden 2000. Sammen med DNs Bård Bjerkholt og Terje Erikstad gir de også tips til fondssparing, og hvilke feller du bør unngå.

Hør sendingen i din podcast-spiller. Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.