Sparegapet mellom kvinner og menn er fortsatt stort.
Fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening (VFF), som tar utgangspunkt i ligningstall fra 2018, viser at menn i snitt sparer over dobbelt så mye som kvinner på landsbasis.
Menn har i snitt plassert 51.399 kroner i aksjefond, mot kvinners 24.120 kroner.
Forklaringene kan være flere, ifølge administrerende direktør i VFF, Bernt S. Zakariassen.
– Selv om de er færre, er de smartere
– Noe av forklaringen finner man antagelig i formues- og inntektsstatistikk. Menn har i snitt bedre personlig økonomi, sier han.
VFF-sjefen mener en annen mulig forklaring kan være at deler av den eldre generasjonen har sparepengene plassert i mannens navn selv om pengene i realiteten tilhører begge.
– Jeg tror summen av det her langt på vei er det som kan være forklaringen, sier han.
Zakariassen peker imidlertid på at veksten i antall kvinner som inngår nye spareavtaler er større enn hos menn, som tyder på at kvinner i større grad enn menn er opptatt av å inngå spareavtaler.
– Selv om de er færre, er de smartere, sier han.
Gjennom de siste årene er det blitt lansert flere kampanjer for å få kvinner til å spare mer, deriblant DNBs markedsføringskampanje «huninvesterer». Dette kan forklare en del av veksten, mener Zakariassen.
Disse fylkene sparer mest
VFF har også lagt frem oversikt som viser de geografiske forskjellene i fondssparing i Norge.
Rogalendinger kommer på en soleklar førsteplass med i snitt 65.908 kroner plassert i aksjefond per person i fjor. Rogaland har toppet listen hver gang, og kan ifølge Zakariassen skyldes at fylket har tjent gode penger gjennom oljevirksomhet i tillegg til Skagenfondenes suksesshistorie som kan ha bidratt til å øke interessen for fondssparing lokalt.
Oslo og Akershus kommer på henholdsvis annenplass og tredjeplass. I Akershus er det særlig Bærum som trekker opp snittet med 88.471 kroner spart per innbygger i snitt.
I motsatt ende finner man Finnmark, Hedmark og Nordland fylke med henholdsvis 22.457 kroner, 21.837 kroner og 20.578 kroner oppspart i snitt per person.
Statistikken tar utgangspunkt i tall før fylkes- og kommunesammenslåingene og viser derfor oversikt over «gamle» kommuner og fylkesnavn. Tallene er levert av Statistisk sentralbyrå for VFF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.