Musikktjenesten Spotify går på børs tirsdag og det er knyttet stor spenning til åpningskursen og kursutviklingen. Kursen startet på rundt 166 dollar.

Totalt antall aksjer er ifølge Bloomberg 178,11 millioner, noe som gir en åpningsverdi på rundt 233 milliarder norske kroner i åpningsminuttet.

Største eier i Spotify før børsnoteringen er gründer Daniel Ek, med en andel på 27,1 prosent, mens medgründer Martin Lorentzon eier 13,1 prosent av selskapet, ifølge en innrapportering til det amerikanske børstilsynet SEC. Åpningskursen gir de to gründerne verdier for 93,5 milliarder kroner, der Ek står for 63 og Lorentzon 30,5 milliarder kroner.

Aksjekursen svingte kraftig i de første minuttene, og mest ned. Kursen var på det meste oppe i 169 dollar per aksje, men falt så fort, og endte dagen på 149,6 dollar, som gir en markedsverdi på rundt 209 milliarder kroner.

Aksjen var på forhånd blitt handlet for 132,5 dollar i det private markedet, og New York Stock Exchange har ifølge Reuters satt en referansekurs på 132 dollar per aksje.

Gründer og toppsjef Daniel Ek i Spotify er steinrik etter børsnoteringen av Spotify.
Gründer og toppsjef Daniel Ek i Spotify er steinrik etter børsnoteringen av Spotify. (Foto: DON EMMERT)

Fare for store bølger

Referansekursen er imidlertid ikke det samme som en åpningskurs, for den ble bestemt i løpet av dagen av Spotifys rådgivere i Citadel Securities og Morgan Stanley, hovedsakelig basert på kursen i førhandelen.

Spotify går på børs gjennom en såkalt direktenotering. De har ikke behov for mer kapital akkurat nå, på tross av store underskudd, og har ikke dratt på roadshows for å hente penger før notering, slik som er vanlig. Ingen investeringsbanker eller meglerhus har tatt en posisjon i Spotify før notering, og ingen investorer får noen fordeler ved noteringen. Det er heller ikke en begrenset andel av selskapets aksjer som kommer på børs.

Dette kan ifølge Spotify selv føre til at aksjekursen kan være ustabil fra start.

I tillegg skjer børsnoteringen på et tidspunkt der teknologiaksjene på Wall Street er inne i en dårlig periode, blant annet grunnet skandalen rundt Facebooks datahåndtering og president Donald Trumps angrep på Amazon.

Norsk gevinst

Norske Northzone er blant dem som har grunn til å følge spent med på Spotifys børsdebut. De investerte i Spotify allerede i 2008, og eide på et tidspunkt rundt ti prosent av selskapet. Northzone-gründer og partner Bjørn Stray vil ikke fortelle hvor stor andel de har nå.

– Det var en kontroversiell og modig investering av oss på det tidspunktet. Det var et høyt beløp for oss, men vi er veldig glad for at vi tok den posisjonen, sier Stray i dag.

Northzone er ikke på listen over de største eierne. Utenom gründerne er kinesiske Tencent størst, med en andel på 9,1 prosent, fulgt av fondet Tiger Global med 7,2 prosent og Sony Music Entertainment, med 5,7 prosent. (Vilkår)