Det stormet i fotballverden i forrige uke, da tolv europeiske storlag kunngjorde sine planer om en såkalt superliga.

Initiativet, som ville betydd en lukket og eksklusiv liga for de største klubbene i Europa, ble møtt med heftig motstand. Det skulle ikke ta mer enn to døgn før presset fra supportere, spillerlegender og politikere var blitt så stort at klubbene til slutt ga etter. Senere innrømmet Juventus-president og Fiat-arving Andrea Agnelli at prosjektet var dødt.

I etterdønningene av den storslåtte fiaskoen har supportergrupper i England ropt høylytt om sitt ønske om å bli kvitt mektige, utenlandske eiere. Det førte til at Spotify-gründer Daniel Ek lanserte seg selv som en kandidat til å kjøpe London-laget Arsenal i en Twitter-melding fredag forrige uke.

I et intervju med CNBC onsdag understreket han at han er «veldig seriøs» med forslaget.

– Jeg ønsker å legge frem det jeg mener er et veldig godt tilbud til eierne, og jeg håper de vil høre på meg. Jeg er veldig seriøs, og har sikret finansieringen, sa han til CNBC.

Amerikansk milliardær som ikke vil selge

Arsenal er kontrollert av den amerikanske milliardæren Stan Kroenke, som har vært eneeier av klubben siden 2018.

Han har derimot ikke ytret noe som helst ønske om å selge. I en uttalelse sammen med sin sønn og klubbdirektør Josh Kroenke sa han tirsdag denne uken at de «ikke kom til å lytte til noen bud».

Debatten om utenlandske eiere i britisk fotball skjøt altså fart etter at den såkalte superligaen kollapset. Av de seks Premier League-lagene som opprinnelig skulle delta i utbryterligaen, har flere utenlandske eiere.

Manchester City er eid av Abu Dhabi-grupperingen City Football Group med Sheikh Mansour bin Zayed i spissen, mens Manchester United styres av den amerikanske Glazer-familien. Chelsea, et annet London-lag, er eid av den russiske oligarken Roman Abramovitsj. Liverpool er eid av amerikanske Fenway Sports Group.

Skal ha fått med seg klubblegender

Overfor CNBC sa Spotify-sjef Ek at han har vært Arsenal-supporter siden han var åtte år gammel, og lovet å ta klubben tilbake til «gammel heder og ære», dersom oppkjøpet materialiserer seg.

Arsenal har ikke vunnet Premier League siden 2003/2004-sesongen.

Engelske Sky Sports meldte tidligere denne uken at Ek skal ha bedt Arsenal-legendene Thierry Henry, Dennis Bergkamp og Patrick Vieira om hjelp for å dra oppkjøpet i land.

38 år gamle Ek, som grunnla Spotify i 2006, er ifølge Forbes god for 4,3 milliarder dollar. Det tilsvarer om lag 35 milliarder norske kroner etter dagens kurs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.