Sparebank 1 SR-Bank kjøper en bedriftskundeportefølje på rundt 5,6 milliarder kroner fra Swedbank og inngår samtidig et partnerskap som vil gi økt vekst og et styrket tilbud til bedriftene, ifølge en melding onsdag.

SR-Banks aksjekurs reagerer forsiktig opp 0,4 prosent på nyheten.

Konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer forteller at samtalene med Swedbank har pågått siden i fjor høst.

I første omgang overtar SR-Bank bedriftsporteføljen og rundt 470 svenske kunder med aktivitet i Norge, og vil gå i dialog med medarbeidere hos Swedbank som kan være aktuelle for en overgang. Det er snakk om i overkant av 10 ressurser for hver av bankvirksomheten og meglerhuset Sparebank 1 Markets.

Planen videre er å skape en plattform for videre vekst innen de definerte bransjene næringseiendom, maritim sektor og fornybar energi.

– SR Bank er en bank for Sør-Norge, ifølge vår strategi og ambisjon, og porteføljen er en god match for vår virksomhet. Men vi samarbeider godt med de andre selskapene i Sparebank 1-systemet på det som er utenfor vårt eget markedsområde, sier hun.

Det er 13 selvstendige sparebanker som inngår i Sparebank 1-alliansen med felles merkevare.

Turbulent historikk

I en likelydende melding fra Swedbank fremkommer det at Swedbank vil skille ut sin høyrentevirksomhet og egenkapitalmarkedsvirksomhet (ECM) i Norge til Sparebank 1 Markets, meglerhuset som er eid av flere Sparebank 1-banker.

– Vårt strategiske partnerskap med Sparebank 1 SR-Bank er basert på vår felles forpliktelse til bærekraftig vekst. Swedbanks norske filial vil bli mer effektiv og fokusert. Partnerskapet og reorganiseringen er i tråd med vår strategiske retning og vil øke både kundeverdien og avkastning på egenkapitalen, uttaler Swedbank-toppsjef Jens Henriksson i meldingen.

Overfor DN er Schilbred Fasmer godt fornøyd med styrkingen av meglerhuset.

– Det vil styrke særlig høyrentevirksomheten som de ikke er så store på i dag, men også egenkapital som de allerede er sterke på. Det å kunne betjene bedriftskundene også på kapitalsiden er viktig for å ha et bredt tilbud, sier hun.

Forholdet mellom Sparebank 1 Markets og Swedbank går imidlertid langt tilbake i tid, og har ikke alltid vært rosenrødt. Blant annet vakte det oppsikt i 2017 da førstnevnte hentet Swedbank-profilene Harald Magnus Andreassen, Ove Gusevik, Peter Hermanrud og Pål Ringholm. Totalt var det 20 personer som meldte overgang, noe som førte til full krangel mellom de to aktørene.

Svak børsutvikling i år

Sparebank 1 SR-Bank er notert på Oslo Børs og har en markedsverdi på rundt 29 milliarder kroner. Aksjen har falt 10 prosent hittil i år, selv om selskapet økte resultatet før skatt i første kvartal til 921 millioner kroner fra 880 millioner i samme kvartal i fjor.

Swedbank er notert på Stockholmsbørsen, og har en markedsverdi på rundt 170 milliarder kroner etter at aksjekursen har falt 18 prosent i 2022.

Swedbank-aksjen stiger 1,4 prosent onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.