Investeringene fikk en avkastning på 7,5 prosent i 2017. Unotert eiendom vil si selskaper som ikke er på børs.

Markedsverdien til disse investeringene lå på 219 milliarder kroner. Flesteparten av eiendommene befinner seg i USA, dernest Storbritannia og Frankrike.

Oljefondet investerer stadig mindre penger i eiendom, fra 15 milliarder kroner i fjor, ned fra drøye 19 milliarder kroner året før.

– Vi er fornøyde med resultatene for 2017, men vi legger ikke for mye vekt på ett enkelt år. Resultatene vil variere fra år til år, sier Kallevig.

Handletur i Tokyo

Fondets desidert mest kjente eiendomskjøp er handlene i prestisjegatene Regent Street i London og Champs-Élysées i Paris.

2017 markerte året da fondet gjorde sitt første eiendomskjøp i Asia, nærmere bestemt Tokyo. Kallevig og hans eiendomsteam kjøpte i desember en andel på 70 prosent av fem eiendommer innen butikk og kontorlokaler i samarbeid med partner Tokyo Land Corporation.

Fondet åpnet kontorer i Tokyo og Singapore i 2015, men har vært forsiktige med handler blant annet fordi markedet har vært for høyt priset.

I årsrapporten til fondet forklares hvorfor valget falt på nettopp kontorbygg i Tokyo:

«Eiendomsmarkedet i Tokyo har vært preget av en fallende andel ledige lokaler innenfor kontor og handelseiendom de siste fem årene, uten at det er reflektert i leieprisveksten.»

Børsnoterte eiendomsinvesteringer fikk en avkastning på 14,1 prosent i fjor, hvor samlet markedsverdi var 73 milliarder kroner, ifølge årsrapporten.

På selgeren

I løpet av den siste månedene har Oljefondet solgt seg ut av tre eiendommer – to i Frankrike og én i München.

Siste salget ble annonsert mandag denne uken i Frankrike med eiendommen Meudon Campus i 2–14 rue de la Verrerie i Meudon.

Fondet kjøpte eiendommene med kontorlokaler i 2011 som en del av en større portefølje til en verdi av rundt 5,5 milliarder kroner.(Vilkår)

Han skal ordne opp for Hydro i Brasil: -Jeg blir en god stund til
Eivind Kallevik ble denne uken ny leder for alumina og bauksitt-forretningsområdet i Hydro og skal ordne opp i Hydros Alunorte-anlegg i Nord-Brasil.
01:13
Publisert: