Torsdag kunne DN fortelle at krafttrader Einar Aas har inngått en avtale med kreditorene og unngår konkurs etter kjempesmellen i kraftmarkedet tidligere i høst.

For første gang går nå noen av kreditorene ut og forteller om enkeltheter i avtalen mellom Einar Aas og de 166 kreditorene som måtte betale inn til sammen over en milliard kroner til sikringsfondet i oppgjørssentralen Nasdaq Clearing da Aas ikke kunne gjøre opp for seg.

– Estimater gir oss grunn til å tro at vi kan få igjen oppimot to tredjedeler av tapet, sier Christian Rynning-Tønnesen, sjef i Statkraft som tapte rundt 50 millioner kroner på Aas' fallitt.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen jobbet for å legge flere begrensninger på huset til Einar Aas, og mener den endelige avtalen ble den best mulige for kreditorene.
Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen jobbet for å legge flere begrensninger på huset til Einar Aas, og mener den endelige avtalen ble den best mulige for kreditorene. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Rynning-Tønnesen har behov for å fortelle hvorfor Statkraft til slutt var villig til å godta en forhandlingsløsning med Aas som innebærer at krafttraderen unngår personlig konkurs. Bakgrunnen er spørsmål stilt til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) fra Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik. E24 omtalte spørsmålet i helgen. Gjelsvik ber næringsministeren forklare hvordan Statkraft kunne godta en avtale Agder Energi var kritisk til.

Agder Energi, som Statkraft eier over 40 prosent av, gikk i første omgang imot avtalen med Aas og mente Aas kom for gunstig ut.

– Vi har ikke hatt dialog med Agder underveis, men vi deler Agders frustrasjon over den situasjonen som er oppstått. Vi mener imidlertid at den løsningen vi har oppnådd, er den best mulige for kreditorene, sier Rynning-Tønnesen.

Som en av de største kreditorene var Statkraft med i rådgivningsgruppen til Nasdaq under de åtte uker lange forhandlingene mellom Aas' advokater og Nasdaqs advokater. Der satt 15–20 av de største kreditorene.

– Denne saken ble oppfattet som stor og viktig av toppene i New York. Til slutt stilte alle kreditorene seg bak avtalen fordi vi tror den gir best uttelling, sier han.

Hus prises til 20 mill.

Fra andre kilder har DN fått vite enkeltheter i avtalen:

  • Einar Aas vil kunne tjene 1,2 millioner kroner i året de neste to årene, uten at han vil måtte dele med kreditorene. I en tidligere versjon av saken sto det at avtalen gjaldt i tre år, men det riktige er to år.
  • Aas' hus i Grimstad verdsettes til rundt 20 millioner kroner i avtalen. Han beholder huset, men har måttet godta at kreditorene har pant på drøyt halvparten av verdien. Pantet skal etter planen tilbakeføres om noen år, når Aas har fått realisert verdier. Markedsverdien er satt langt lavere enn teknisk verdi, fordi det er tvilsomt om noen vil betale så mye som Aas har nedlagt i det nyrenoverte huset i Grimstad.

Statkraft-sjefen vil ikke kommentere disse opplysningene, men han bekrefter at Statkraft var pådriver for at det ble stilt krav om at kreditorene skulle få rettigheter i huset til Aas, som han blir sittende igjen som eier av.

– Det gjør at han ikke kan disponere fritt over eiendommen. Den kan for eksempel ikke selges uten videre, sier Rynning-Tønnesen.

Aas' advokat i Wikborg Rein, Marius Moursund Gisvold, mener detaljene som gjengis fra avtalen er delvis feil, delvis misvisende, delvis upresise. For øvrig vil han ikke si noe om avtalen.

Akkord eller personlig konkurs

Det er to måneder siden Einar Aas rystet hele det nordiske kraftmarkedet da han sendte ut melding om at han hadde spilt fallitt og var satt under administrasjon av Nasdaq-børsen.

Landets flinkeste krafttrader gjennom mange år, erklærte at resultatet enten var akkord (gjeldsordning) eller personlig konkurs.

Få dager etter begynte Einar Aas og Nasdaq Clearing forhandlinger med sikte på en frivillig avtale.

Nasdaqs uttalte mål har vært å få mest mulig tilbake av tapet på 1,1 milliarder kroner, som oppsto da det solgte den fallerte gigant-porteføljen til Einar Aas i en lukket auksjon den 13. september.

Får andel

Da avtalen ble kjent torsdag, var det klart at avtalen legger opp til at Aas har incentiv til å bidra aktivt til å maksimere salgssummen på eiendelene som skal selges til fordel for kreditorene, i all hovedsak to eiendomsprosjekter i Spania, eiendom i Norge, og en del kunst.

– Det meste av eiendelene blir solgt rett ut i markedet uten at Aas får noen fordel av det. Men når det gjelder eiendomsprosjektene i Spania er det særlig viktig at Aas bidrar fordi vi tror at det kan øke verdien for kreditorene. Derfor vil han få en andel dersom realiserte verdier kommer over gitte terskler, sier Rynning-Tønnesen.

Han imøteser granskningen som pågår hos finanstilsynene både i Norge og Sverige, samt Nasdaqs egen granskning.

– Vi er opptatt at av Nasdaq forbedrer sine rutiner når det gjelder kredittvurdering. vi mener også at Nasdaq må gå opp sine regelverket for likvidering av porteføljer på nytt. Vi mener en slik portefølje må kunne deles opp i mindre biter, det vil gjøre et salg enklere å håndtere både for kjøpere og selgere, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: