I fjor innførte regjeringen en finansskatt bestående av to elementer:

  • Arbeidsgivere i finanssektoren ilegges en ekstraskatt på lønnsgrunnlaget på fem prosent.
  • Skattesatsen for finansbedrifter er 25 prosent.

I budsjettet for 2019 som finansminister Siv Jensen (FrP) la frem mandag formiddag, ble det kjent at den generelle selskapsskatten i Norge senkes fra 23 til 22 prosent – som tidligere varslet.

Forskjellen øker

Budsjettforslaget innebærer samtidig at forskjellen i skattesats til finansnæringen øker fra to til tre prosent. Det faller naturligvis ikke i god jord hos finansnæringen.

– Det er en utvikling i gal retning, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Han er sterkt misfornøyd med at finansbedriftene både har høyere selskapsskatt og beholder høyere arbeidsgiveravgift enn andre næringer.

– Denne utviklingen kan vi ikke godta, sier han.

Ifølge Finans Norge kan finansnæringen risikere å gå opp fra å betale rundt 20 prosent av total selskapsskatt i Norge til å dekke 25 prosent, dersom regjeringens budsjettforslag blir vedtatt.

Bedre

I tillegg til den varslede nedgangen i selskapsskattesatsen øker fradraget i verdsettelse av næringseiendom og andre formuesobjekter i næring til 25 prosent. Dette hilses velkommen av næringsorganisasjonene.

På personsiden settes bunnfradraget i formuesskatten opp litt, til 1,5 millioner kroner.

Les mer om statsbudsjettet i DNs direktestudio.

Regjeringen foreslår ellers å øke aksjerabatten fra 20 til 25 prosent, slik DN hadde omtalt på forhånd. Dette er en skattelette som blant annet KrF har vært positive til.

Siv Jensen sa under sin finanstale at «en vanlig familie med to fulltidsinntekter vil med dette forslaget betale over 11 000 kroner mindre i skatt til neste år enn i 2013».

Regjeringen foreslår å redusere elavgiften med ett øre per kWh, noe som vil gi nordmenn en avgiftslettelse på 650 millioner kroner.

Viktige avgiftsendringer er at den såkalte sukkeravgiften reduseres til 2017-nivå. Det betyr rundt én milliard kroner i redusert inntekt for staten. Imidlertid skal det nå settes ned et utvalg som skal se nærmere på avgiftene på brus og sjokolade.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Siv Jensen om statsbudsjettet for 2019
01:41
Publisert: