Konsernet T.D. Veen, i tillegg til selskapene Veen Eiendom og Stavanger Venture, forvalter familieformuen i milliardklassen til Skagen-gründer Tor Dagfinn Veen og hans familie. Disse har det siste halvåret gått på flere hundre millioner kroner i papirtap i videokonferanseselskapet Pexip. Selskapet har skuffet aksjemarkedet gjentatte ganger og aksjekursen har stupt.

Tapet tiltar fredag, etter at selskapet kom med en nedslående kvartalsrapport torsdag kveld.

Per 3. august, som er så langt aksjonærlistene er oppdatert, satt Veen-familien på Pexip-aksjer verdt rett over 95 millioner kroner. Gitt at Veen-familien ikke har solgt eller kjøpt Pexip-aksjer siden onsdag forrige uke, er disse nå verdt 20,4 millioner kroner mindre. Det tilsvarer en nedgang på rundt 22 prosent.

Ned nær 90 prosent

Verditapet er imidlertid lite sammenlignet med det totale tapet i aksjen. På det meste har Veen-familien hatt Pexip-aksjer til en verdi av 633 millioner kroner – den gang aksjekursen toppet seg i slutten av februar 2021. For disse aksjene betalte T.D. Veen-konsernet totalt 447,7 millioner kroner – som dermed utgjør en avkastning på 41 prosent – på papiret.

Siden har aksjekursen falt rett under 90 prosent. Selskapet har nå en markedsverdi på 1,2 milliarder kroner.

Selskapet ble lenge heiet frem av entusiastiske analytikere med høye kursmål, men selskapet har levert resultater godt under egne målsetninger – som har fått en del investorer til å skygge banen. Det siste halvårets utsikter til rentehevelser har også gått hardt utover prisingen av vekstselskaper hvis inntekter typisk ligger et godt stykke frem i tid. Pexip intet unntak.

Samtidig har investorer beveget seg mot energiaksjer og mer solide, stabile utbyttebetalere – og dreid seg bort fra vekstselskaper der potensiell avkastning kan være større, men risikoen likedan.

Fra kurstoppen og frem til nå, har T.D. Veen-konsernet både solgt seg ned og kjøpt seg opp ved flere omganger, ifølge Holdings. Det har totalt solgt Pexip-aksjer for 87 millioner kroner, og totalt kjøpt Pexip-aksjer for 42,8 millioner kroner.

Per 3. august eier selskapet både flere Pexip-aksjer, og større andel av selskapets aksjer, enn noen gang. Samtidig er eierandelen nå verdt 74,5 millioner kroner, mindre enn noen gang.

Tap i flere selskaper

T.D. Veen har imidlertid gått på papirtap i flere selskaper enn Pexip. Selskapet investerer utelukkende i grønne selskaper og selskaper som «skal gagne samfunnet» – slike selskaper nådde typisk en topp på senvinteren i 2021 og har siden rast på børs. Særlig i første halvdel av 2022.

Da DN snakket med styreleder Silje Veen i slutten av juni, sa hun følgende:

– Vi kan si at vi er ok med det. Det er alltid vanskelig med slike fall, men det er dessverre ikke slik at kurser opp og ned sier alt om hvordan det går med selskapet. Vi forsøker å se på den underliggende driften. Verden trenger ikke mindre videokonferanseutstyr eller produkter som Quantafuel bidrar til. Derfor er vi ok med det som har skjedd, sa Veen.

– Jeg blir ganske «competetive» på at dét skal vi være med og snu, la hun til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.