Tirsdag gikk kjøpesenterselskapet Steen & Strøm ut med en børsmelding om at selskapet har fått låne penger i det svenske sertifikatmarkedet til betingelser en vanlig låntager bare kan drømme om. Selskapet får nemlig betalt av investorene for å låne pengene deres.

– Det er ikke noe mening i det, men det er nå sånn verden er blitt, sier finansdirektør Bjørn Tjaum i kjøpesenterselskapet Steen & Strøm.

Pål Ringholm, analysesjef for kredittobligasjoner i Sparebank 1 Markets, mener at dette er «eiendommelig», akkurat som den svenske pengepolitikken.

– Dette gjør de svenske investorene fordi det finnes et enda verre alternativ – å låne penger til staten til enda dårligere rente, sier Ringholm.

Får ikke noe igjen

Steen & Strøm kan i henhold til avtalen låne opp mot 1,5 milliarder svenske kroner, men nøyer seg i første omgang med 600 millioner svenske kroner fordelt på 400 millioner i tre måneder og 200 millioner i et halvt år

– Men de må vel få noe for å låne dere penger?

– Nei, de gjør ikke det, de må betale for å låne oss pengene. Men alternativet deres er å ha pengene i bank til eksempelvis -0,4 prosent rente. Da tenker de vel at det er bedre å få -0,2 prosent ved å låne til oss, sier Tjaum.

I månedene Steen og Strøm låner pengene får selskapet betalt henholdsvis 0,2 prosent og 0,17 prosent av investorene, til sammen 400.000 svenske kroner.

Mandat og trygghet

Det kan være flere årsaker til at en aktør vil plassere pengene slik, selv om det gir det motsatte av gevinst.

– Det kan for eksempel være den som forvalter etter et gitt mandat, og har forpliktet seg til å plassere en gitt andel i obligasjoner, sier Ringholm. Andre vil kanskje være villige til å betale for en såkalt trygg investering. – For enkelte er det trygghet som gjør at de biter i det sure eplet og godtar en avkastning under null, sier Ringholm.

Steen & Strøm fikk nylig en såkalt A- -rating av det internasjonale kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's. Tjaum tror den gode ratingen er noe av årsaken til at selskapet oppnår denne type betingelser av investorene i lånemarkedet.

– De plasserer pengene der de får best avkastning i henhold til risiko. Det er derfor de kjøper våre sertifikatpapirer. For oss er det veldig hyggelig å kunne få betalt for å låne penger, sier Tjaum.

Investering snus til forpliktelse

Ringholm er skeptisk til den svenske pengepolitikken, som gir slike utslag.

Den svenske sentralbanken har holdt renten negativ siden 18. februar 2015. Renten har ligget på – 0,5 prosent siden februar 2016. Ved siste rentemøte i desember 2017 ble det signalisert at renten vil bli satt opp i midten av 2018, og så settes gradvis opp. Først i 2019 signaliseres det en rente på 0,0 prosent.

– De mener jo selv at det de gjør er riktig, men det kan fort være en oppskrift for fremtidige problemer. Kjernen i galskapen er at i det øyeblikket renten er negativ, så omgjør du en investering til en forpliktelse. Det er trolig ikke bra for kapitalismen på lang sikt, sier Ringholm.(Vilkår)