Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot fusjonen mellom Altia Plc. og Arcus asa. Konkurransetilsynet mener en fusjon vil kunne svekke konkurransen i flere markeder for salg av brennevin til Vinmonopolet, skriver tilsynet i en pressemelding.
– Vi frykter at fusjonen vil kunne føre til redusert konkurranse i flere av markedene for salg av brennevin til Vinmonopolet og at redusert konkurranse vil kunne øke prisene for kunder som etterspør disse produktene, sier prosjektleder Jan Kristoffer Høiland.
Det er Stein Erik Hagen og familiens investeringsselskap Canica as som er største aksjonærer i Arcus med over 44 prosent av aksjene. Nest største eier er John Fredriksens Geveran Trading.
Hagen sier til DN at varselet fra Konkurransetilsynet ikke kom overraskende på for Canica.
– Som aksjonær tar jeg dette med knusende ro, og viser til meldingen fra selskapet. Jeg oppfatter at det må avhendes noen merker før fusjonen kan gjennomføres – noe vi i Canica har forventet, skriver Hagen i en sms.
Arcus er notert på Oslo Børs, der det er priset til vel tre milliarder kroner. Aksjen faller rundt fire prosent torsdag ettermiddag.
«Diskuterer løsninger»
I en børsmelding skriver Arcus at det fortsatt har tro på at sammenslåingen gjennomføres i løpet av første halvår 2021.
– Dette var ikke et overraskende varsel, og vi hadde forventet det. Dette handler mye om forhandlinger, og vi trenger noe mer tid for å finne en løsning som tilsynet kan godta. Det er jeg trygg på at vi skal klare, og dermed få gjennomført fusjonen, sier Per Bjørkum, kommunikasjonsdirektør i Arcus til DN.
Det fremgår at Arcus og Altia videre planlegger å legge frem sitt svar til tilsynet. Samtidig er partene i diskusjoner med konkurransemyndigheter i både Finland og Sverige for å finne «avhjelpende tiltak».
Partene har frist til 6. april med å gi sitt tilsvar, før tilsynet vil fatte et vedtak tidligst i slutten av april.
Utilstrekkelig
Partene har i dag fått varselet om at tilsynet vurderer å stanse fusjonen, etter at det gjennom sammenslåingsprosessen har fremlagt forslag til «avhjelpende tiltak».
– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å avbøte den konkurranseskaden som fusjonen vil kunne medføre, sier nestleder Beate M. Berrefjord.
– Altia og Arcus ville samlet blitt den største aktøren i markedene for salg av akevitt, vodka og brennevin markedsført mot forbrukere under 20 år (brennevinsprodukter under 22 prosent) i Vinmonopolet. Konkurransetilsynet er av den oppfatning at Altia og Arcus er nære konkurrenter i disse markedene, sier Berrefjord.
Nordisk spritgigant
Det var i slutten av september i fjor at fusjonen mellom det Stein Erik Hagen-kontrollerte Arcus og finske Altia ble kunngjort.
Sammenslåingen, slik den ble presentert i fjor høst, skal innebære at Arcus fusjoneres inn i Altia, før det deretter blir oppløst. Flere storaksjonærer i begge selskapene hadde allerede ved kunngjøringen av fusjonen signalisert at de vil stemme for sammenslåingen.
Hagens Canica skal bli største eier i den nye, nordiske spritgiganten, som har fått navnet Anora Group Plc. Det finske, statseide investeringsselskapet Vake Oy blir nest største eier, mens John Fredriksens Geveran Trading blir tredje største aksjonær i det sammenslåtte selskapet.
I fjor høst sa Hagen til DN at han har stor tro på planene.
– Jeg vil tro det blir veldig bra, vi har jo støttet den. Jeg vil tro det blir veldig verdiskapende for aksjonærene og for selskapet. Vi er veldig fornøyd og har stor tillit til at dette skal bli bra. Vi ser frem til å utvikle dette videre, sa Hagen.
Arcus utvikler og selger brennevin, og har datterselskaper i Danmark, Finland, Sverige og Tyskland. Selskapet er kjent for blant annet Braastad konjakk, Vikingfjord vodka og Løiten akevitt. Altia både produserer, markedsfører, selger og importerer brennevin i de nordiske og baltiske landene. Selskapet står bak merker som Koskenkorva, Chill Out og Xanté, og har i tillegg Jack Daniel's i sin portefølje. Altia omsatte for 359,6 millioner euro i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.