Tirsdag ble det klart at brennevinsprodusenten Arcus slås sammen med den finske giganten Altia.

Det er Stein Erik Hagens Canica som er største eier i Arcus, med rett over 40 prosent av aksjene. John Fredriksen er også en av storeierne i Arcus gjennom sitt Geveran Trading.

Sammenslåingen vil innebære at Arcus fusjoneres inn i Altia, før det deretter blir oppløst. Flere storaksjonærer i begge selskapene har allerede signalisert at de vil stemme for fusjonen, som for øvrig er betinget av et to tredjedels flertall på generalforsamlingene i Arcus og Altia, som skal avholdes i november.

Hagens Canica blir dermed største eier i den nye, nordiske spritgiganten, som har fått navnet Anora Group Plc.

Ved børsåpning steg Arcus-aksjen kraftig fra start på Oslo Børs. Et par minutter ut i handelen var aksjen opp rundt 8,6 prosent, omsatt til kurs rundt 43,5 kroner.

Brennevinsgigant

Arcus utvikler og selger brennevin, og har datterselskaper i Danmark, Finland, Sverige og Tyskland. Selskapet er kjent for blant annet Braastad cognac, Vikingfjord vodka og Løiten akevitt.

Altia både produserer, markedsfører, selger og importerer brennevin i de nordiske og baltiske landene. Selskapet står bak merker som Koskenkorva, Chill Out og Xanté, og har i tillegg Jack Daniel's i sin portefølje. Altia omsatte for 359,6 millioner euro i 2019, tilsvarende rundt 3,9 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Altia er før sammenslåingen verdsatt til 300 millioner euro på den finske børsen Nasdaq Helsingfors. Det tilsvarer om lag 3,3 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Onsdag formiddag stiger Altia-aksjen rundt 13,2 prosent på den finske børsen Nasdaq Helsingfors. Én aksje omsettes til rundt 9,4 euro.

– Veldig fornøyd

Arcus' største aksjonær Stein Erik Hagen sier til DN at han har stor tro på planene om sammenslåing.

– Jeg vil tro det blir veldig bra, vi har jo støttet den. Jeg vil tro det blir veldig verdiskapende for aksjonærene og for selskapet. Vi er veldig fornøyd og har stor tillit til at dette skal bli bra. Vi ser frem til å utvikle dette videre.

Hagen har ingen kvaler med at Arcus nå skal tas av børsen i Norge.

– Jeg er ikke noen sånn børsmann, men det skal være notert i Finland, så det er jo fremdeles et børsnotert selskap, og produktene vil fremdeles produseres i Norge og være basert på norske råvarer. Nå får vi slått sammen salgsapparatet og har mulighet til å øke topplinjen, og å styrke disse fantastiske norske produktene i utlandet.

Prises til 2,9 mrd. kroner

Fusjonsavtalen betyr at Arcus-aksjonærer får 0,4618 aksjer i det nye selskapet, Anora, for hver aksje de eier i Arcus. Dermed blir de tre største eierne i det nye selskapet slik, ifølge børsmeldingen:

  • Stein Erik Hagen, Canica as, 22,4 prosent.
  • Det finske, statseide investeringsselskapet Vake Oy, 19,4 prosent.
  • John Fredriksen, Geveran Trading, 4,6 prosent.

Altias aksjekurs på den finske børsen Nasdaq Helsingfors var ved stengetid mandag på 8,30 euro. Arcus-aksjonærene får rundt 31,4 millioner aksjer i det sammenslåtte selskapet. Basert på dette er verdsettelsen av Arcus på rundt 260 millioner euro, eller snaut 2,9 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det nye selskapet skal ifølge børsmeldingen fortsette å være børsnotert på finske Nasdaq Hensinki. På Oslo Børs tar selskapet sikte på å være notert fra tidspunktet på eller rundt sammenslåingen, i en overgangsperiode på fire måneder. Deretter vil aksjene i det nye selskapet bli tatt av Oslo Børs, opplyses det i børsmeldingen.

Videre foreslår Altia å betale et ekstrautbytte på om lag 14,5 millioner euro, tilsvarende 0,4 euro per aksje, til alle sine aksjonærer i forkant av fusjonen.

Avtalen har fått støtte og forhåndsgarantier fra de største aksjonærene i både Arcus og Altia, opplyses det. Foreløpig samlet, årlig omsetning for det nye selskapet var i 2019 på rundt 640 millioner euro. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.