I 2017 endte Komplett-konsernet med et resultat før skatt på 300 millioner kroner. Dette er en kraftig økning fra et resultat på 70 millioner i 2016. Det jubles imidlertid ikke.

– Det positive resultatet skyldes at vi har solgt aksjer i Komplett Bank til 400 millioner krone, sier konsernsjef Ole Vinje.

Uten salget kunne konsernet endt med et negativt resultat på 100 millioner kroner.

Oppstartsvansker

De siste årene har Komplett vokst kraftig i omsetning, og også i 2017 fortsatte selskapet veksten. For første gang passerte konsernet åtte milliarder kroner i omsetning. Dette er en dobling siden 2012 for konsernet som eies av Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica.

– Merkevaren vår stryker seg, og da får vi underliggende vekst. Flere og flere kunder handler på nett, og det vinner vi på, sier Vinje.

Komplett og konsernsjef Ole Vinje slet i 2017 med flere av de nye prosjektene sine. Her fra lanseringen av Komplett apotek fra 2016.
Komplett og konsernsjef Ole Vinje slet i 2017 med flere av de nye prosjektene sine. Her fra lanseringen av Komplett apotek fra 2016. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Veksten forklares i tillegg med at konsernet i løpet av de siste årene har utvidet virksomheten sin til en rekke nye bransjer. Opprinnelig drev Komplett innen forbrukerelektronikk, men driver i dag også med e-apotek, har nettbutikk for kosmetikk og bildeler. I tillegg har Komplett gått inn i bank- og mobiltjenester de siste årene. Flere av de nye prosjektene har hatt en trøblete oppstart.

– Oppstarten på Komplett mobil belastet oss med 24 millioner i fjor. I tillegg har oppstarten av Komplett apotek kostet oss 26,5 millioner kroner. På toppen av dette har det vært en omstilling av Webhallen (svensk videospill-butikk journ.anm.) i Sverige som har kostet 33 millioner i 2017, sier Vinje.

Negativt driftsresultat

I starten av 2016 satset Marked.no hardt for å kjempe seg inn i markedet for dagligvarer på nett. Det skulle vise seg å bli tøft. To år senere valgte det å parkere sine grønne biler og la ned driften.

Dette har også påvirket Komplett som var tungt inne på eiersiden.

– Vi har måttet nedskrive en verdi på 50 millioner på marked.no som ble lagt ned. Anleggsmidlene, som i all hovedsak var software, ble nedskrevet på regnskapet for 2017, sier Vinje.

Oppstartsvansker og nedskrivninger har gjort store utslag på selskapets driftsresultat. For første gang siden 2008 går Komplett med minus på driften.

Går av

Tidligere i år ble det klart Ole Vinje slutter som konsernsjef i Komplett. Han avviser at avgangen har noe med utviklingen i selskapet å gjøre.

– Det har ingen sammenheng, det har vært planlagt i lang tid, sier Vinje.

Vinje får en ny rolle i det Stein Erik Hagen-kontrollerte Canica-systemet som «senior vice president» med ansvar for oppfølging av e-handel, mens Lars Olav Olaussen hentes fra Orkla, der Hagen er største eier, til toppstillingen i Komplett.(Vilkår)

Felix Jensen kjører fletta av de fleste
Han var døden nær i Sahara, men durer nå frem som Norges nye rallystjerne.
00:34
Publisert: