Stein Erik Hagen og hans nest eldste datter, Caroline Hagen Kjos, har full kontroll over 25 prosent av Orkla, og herfra tikker det inn mange hundre millioner kroner i utbytte hvert år. De siste fem årene i snitt nesten en milliard kroner, til sammen 4,5 milliarder.

Men i fjor raste aksjekursen så mye at fem års utbytter ble utradert. Kursen falt 22 prosent fra nyttår til nyttår, tilsvarende 4,8 milliarder kroner for Hagens del. Da monnet ikke utbyttet på 650 millioner kroner mye.

– Ja, ja, det går opp og ned. Det viktige er at man må være langsiktig, langsiktig, langsiktig, sier Hagen.

Han er i New York og i feriemodus etter bursdagsfeiring med venner på mandag.

– Det var ikke mye å feire, sier Hagen som fylte 63.

Lange linjer

Ganske så dårlig gikk det også i noen av de største investeringene, som nettkonsernet Komplett, som svidde av nærmere 300 millioner, og Jernia-kjeden, som forbedret resultatet med over 50 millioner, men som likevel tapte 48. Så gikk også interiørkjeden Kremmerhuset i minus i fjor for andre år på rad, etter 18 år med overskudd. Også Hagens hjertebarn, The Well – Nordens største spabad, fikk nok et tapsår, og har dermed tapt 140 millioner siden starten i 2015. Blant lyspunktene i fjor var vin- og spritselskapet Arcus og Komplett Bank, hvor Hagen er storaksjonær. Godt gikk også interiørkjeden Princess, som Hagen eier halvparten av.

– Jeg synes livet er lett. Det er alltid utfordringer, og en del opprydning man må ta tak i innimellom. Men sånn må det være. Man må se de lange linjene, sier Hagen.

– En smell på fem milliarder er mye.

– Ja, men så lenge det går mer opp enn ned. Over langen. Og når vi ser utviklingen over 40 år, synes jeg vel det stort sett har gått opp.

Intrikat struktur

Orkla-aksjene og det aller meste av de øvrige verdiene har Hagen fordelt i en svært intrikat selskapsstruktur som kontrolleres fra Sveits. Det er nå ti år siden to av Hagens fire barn bosatte seg i Sveits, med formål å flytte formuen vekk fra norske skattemyndigheter. Han har flere ganger uttrykt at det har spart familien for milliardbeløp i skatt.

De norske konsernspissene heter Tvist 1 og Tvist 3, oppkalt etter Hagen-familiens fjellhytte i Ål i Hallingdal. Caroline Hagen Kjos eier 97,5 prosent av Tvist 1, men Hagen selv har full kontroll med flest stemmeberettigede aksjer. Tvist 3 eies av det sveitsiske Canica Holding ag.

I regnskapene som tikket inn i Brønnøysund tirsdag, går det frem et resultat før skatt i morselskapene på 30 og 270 millioner kroner i henholdsvis Tvist 1 og Tvist 3. Bak tallene skjuler det seg også omfattende eierskap i eiendom, hoteller og flere butikkjeder, som Kremmerhuset og Møbelhuset. Hovedselskapet Canicas regnskaper var ikke registrert i Brønnøysund tirsdag.

Store utbytter til Sveits

Fra Tvist 1 og Tvist 3 har det de siste årene vært utbetalt store utbytter til eierne i Sveits, i alt rundt 1,5 milliarder kroner på fem år, for fjoråret alene 540 millioner kroner.

– Jeg vet ikke hvor mye det er. Jeg har ikke oversikt over sånt nå, sier Hagen.

I vinter fortalte han til DN at det er rene finansielle investeringer som gjøres fra Sveits, mye gjennom fond, mest i Europa og USA, litt i Asia, og en del eiendom.

Hagens tre eldste barn er alle aktivt engasjert i ulike deler av virksomhetene, men Caroline Hagen Kjos sitter formelt på det aller meste av eierskapet.

De siste tre månedene har Orkla-kursen igjen skutt fart, og har tatt igjen halvparten av det tapte fra i fjor. Hagens post er nå verd 19,3 milliarder kroner, opp 13,5 prosent fra nyttår. På den annen side ligger nå fjorårets små lyspunkter, Arcus og Komplett Bank, som store tapere på Børsen, ned henholdsvis 12 og 27 prosent i år.

– Jeg gleder meg til høsten, det kommer til å skje masse spennende. Som alltid er det noe å rydde opp i, men også nye muligheter, sier Stein Erik Hagen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.