2017 ble et særdeles godt år for Stein Erik Hagen og hans familie. Det Hagen-kontrollerte investeringsselskapet Canica endte året med et overskudd på nær 1,5 milliarder kroner. Det er en betydelig forbedring i forhold til et resultat før skatt på drøyt 41 millioner kroner i 2016.

Det er Orklas salg av aksjeposten i aluminiumsselskapet Sapa som gir Hagen ekstra penger på kontoen. Det var i fjor sommer at Orkla solgte sin 50 prosent eierandel i Sapa til aluminiumsgiganten Hydro. Salget verdsatte hele Sapa til 27 milliarder kroner og ga Orkla en gevinst på fem milliarder kroner.

Orkla valgte å betale ut gevinsten som ekstraordinært utbytte til sine aksjonærer, og som største Orkla-eier dryppet det mest på Stein Erik Hagen. DN skrev i fjor sommer at Hagen og hans familie ville motta totalt 1,2 milliarder kroner i ekstraordinært utbytte fra Orkla. Nær én milliard av dette ble utbetalt til Canica, mens resten ble utbetalt til selskapet Tvist 5 as.

Motvillig utbytte

Finansdirektør i Canica, Jan Ole Stangeland, ønsket mandag kveld ikke å kommentere resultatet. DN kom tirsdag ikke i kontakt med Stein Erik Hagen, men da Sapa-salget ble kjent sa Hagen at han helst skulle ha unngått milliardutbyttet.

– Vi er veldig fornøyd med prisingen, men jeg skulle gjerne vært utbytte foruten. Hadde det vært opp til meg personlig, hadde pengene blitt i Orkla til bruk i videre investeringer, sa Hagen til DN den gang.

DN publiserer onsdag DN500-listen og Canica er en av selskapene som har rapportert inn sine tall til avisen. Den fulle årsrapporten er foreløpig ikke tilgjengelig.

Tar 270 millioner i utbytte

Store deler av eierskapet i Canica er nå flyttet til det sveitsiske selskapet Canica Holding AG som eier 90 prosent av Canica-aksjene gjennom selskapet Tvist 3 as.

Årsregnskapet til Tvist 3 har allerede blitt levert og det viser at Hagen-familien bevilger seg selv et utbytte på 270 millioner kroner for 2017. Dette tilsvarer hele overskuddet for fjoråret og pengene betales altså ut til familiens sveitsiske holdingselskap.

Eierandelen på 90 prosent Canica er selskapets eneste investering og ifølge årsregnskapet mottok Tvist 5 as 270 millioner kroner i utbytte fra Canica for 2017. (Vilkår)

SV har oppsummert før sommeren: -Alle er nå trøndere
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN kommenterer hvor tøffe trøndere har vært lenge før trønderfylkene ble sammenslått.
01:40
Publisert: