– Hei, jeg ringer fra Dagens Næringsliv …

– Jippi!

Norges beste høydehopper gjennom tidene Steinar Hoen er ikke i tvil om hvorfor DN ringer. Torsdag morgen la Akka Technologies inn bud på alle aksjene i børsraketten Data Respons. Det belgiske it-selskapet byr 48 kroner per aksje, noe som priser selskapet til 3,7 milliarder kroner.

Det gir en premie for investorene på 20 prosent sammenlignet med sluttkurs onsdag. Det får Hoen til å hoppe av glede.

– Dette er ikke en lottogevinst. Dette har jeg fortjent. Jeg har vært med i Data Respons siden starten, og sittet i styret i flere år.

«Alt har sin slutt»

For Hoen har Data Respons vært hans desiderte favorittaksje på Oslo Børs. I 2017 uttalte han til DN at han hadde vært der i ti år og skulle sitte i ti år til.

– Er det trist å nå forlate selskapet?

– Du kan si at alt har sin start og sin slutt, sier Hoen.

Den største aksjonæren i Data Respons er MP Pensjon, altså meieribedriftenes pensjonskasse. Varner-familiens investeringsselskap Varner Invest eier også en større post.

Stang inn for «Gamsten»

Av de mindre aksjonærene finner du blant annet fotballspiller Morten Gamst Pedersens investeringsselskap Gamst Invest.

– Det har vært en strategi lenge å være i it-sektoren. Dette salget kom litt tidlig, men det er ikke uventet, sier onkelen Olav Werner Pedersen (66), som eier ti prosent av selskapet og styrer aksjeinvesteringene.

De har hatt 20.000 aksjer i selskapet i over ti år. Denne posten er verdt nesten én million kroner. Werner Pedersen anslår at de kjøpte seg inn da aksjen var verd rundt 10-15 kroner.

– For oss er dette en mindre post. Vi har flere større investeringer i it-sektoren. Det har vært den store vinneren.

Morten Gamst Pedersen styrer eiendomsinvesteringene i selskapet. Onkel Pedersen forteller at de har jevnlige samtaler om investeringene. Den tidligere Premier League-proffen har de siste årene spilt på Tromsø, som rykket ned denne sesongen.

– De rykket ned med ett mål i målforskjell. Det har vært stang ut.

– Men i aksjemarkedet har det vært stang inn?

– Ja, der har han vært flink.

Gevinst på fem mill.

Hoen la opp som høydehopper i 2000. Siden jobbet han fem år som aksjemegler i meglerhuset First Securities før han ble stevnedirektør for Bislett Games.

Livet i aksjemarkedet har ikke alltid vært lett for den tidligere høydehopperen. Etter finanskrisen i 2008 tapte han nær 13 millioner kroner gjennom sine investeringsselskaper. I 2017 fortalte han at årene var smertefulle.

– Alle trenger vel å få en sånn i trynet, og det fikk jeg sammen med alle investorer i verden, sa han til DN.

Årene i Data Respons har vært langt bedre for Hoen. De siste fem årene har aksjen steget 348 prosent. Bare i år har den steget 84 prosent, og på toppen kommer budpremien fra Akka.

Det betyr at Hoens post i selskapet har doblet verdien i år. I dag eier Hoen 95.000 aksjer i selskapet. Det betyr at han kan cashe ut 4,5 millioner kroner når transaksjonen er gjennomført.

Investoren gikk inn i selskapet da kursen lå på rundt ti kroner. Siden har han solgt seg litt ned, men han anslår en gevinst på over fem millioner kroner siden starten. I tillegg kommer rundt 900.000 kroner i utbytte de siste syv årene.

– Dette har vært en vellykket langsiktig investering. Jeg er veldig stolt av ledelsen og av selskapet, sier Hoen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.